Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
Глас Подриња, Прес служба Рио Тинто

Глас Подриња, Прес служба Рио Тинто

О потенцијалном референдуму, напретку пројекта, изради студија и фазама развоја “Јадра”

Јадар и рудник горућа тема

Отварање рудника литијума у Горњим Недељицама (Лозница) горућа је тема у јавности Србије већ неко време. Удружења за заштиту животне средине и део јавности отварање највећег рудника литијума виде као еколошку катастрофу која ће утицати на Јадар, Мачву, читаву Западну Србију, дестабилизовати екосистем, те да ће последице по здравље и животе људи бити далекосежне, док представници компаније Рио Тинто, други део јавности тврди да је шанса за економски просперитет и да је могуће све реализовати уз минималне утицаје на животну средину. Без детаљне анализе и квалитетних студија процене утицаја тешко је говорити о ефектима (не)отварања рудника
На конференцији за медије у Београду (28. јула) представници компаније Рио Тинто говорили су о фазама и плановима реализације пројекта “Јадар”, изради неопходних студија, процесу прибављања дозвола, сарадњи са локалним становништвом и отварању рудника у циљу експолатације јадарита. О поменутим темама јавност је известила Весна Продановић генрална директорка Rio Sava Exploration, Никола Шуњић руководилац послова сарадње са државним органима и пројектна одобрења, Ненад Грубин руководилац истраживања у Србији и Маргарета Милосављевић главни саветник за заштиту животне средине.

Комплетирање пројектно-техничке документације
Према речима представника компаније у току је комплетирање пројектно-техничке документације и неопходних студија. Примарна је она о процени утицаја на животну средину која ће бити доступна јавности за неких два месеца.
-Замолила бих за стрпљење стручну и заинтересовану јавност, да сачека са коментарима док компанија не изађе са техничком документацијом- рекла је генерална директорка Rio Sava.



2,4 милијарде долара за Јадар
Осврнула се и на вест да је Рио Тинто определио 2,4 милијарде долара за пројекат јадарита у Лозници, нагласивши да је то тренутно највећи рударско - индустријски гринфилд пројекат.
-Озбиљно планирамо фазу изградње која би требало да траје четири године. Производња треба да се реализује 2026. године када би се почело са експолатацијом литијума, а након тога и у пуном капацитету од 2029. године.

Отпадне воде и Јадар
Продановић је изјавила да би вода која би била испуштена у реку Јадар била третирана како водотокови не би били загађени.
-Управљање водама и отпадом изазива пажњу и забринутост. Имали смо на ту тему доста онлајн састанака, а наравно остаје могућност да и у другим приликама доставимо техничке податке, да покажемо колико су озбиљне мере које се предузимају да би се вода заштитила, да би се пречишћавање воде довело на ниво да не утиче на даље токове. Све оно што би се испуштало повремено, не стално, у реку Јадар биће апсолутно третирано и неће довести до загађења водених токова. Ово је озбиљан рударско-индустријски пројекат, сигурно да има утицај на животну средину, а у данашњем времену, овакви пројекти те ризике држе под контролом. То је оно што Рио Тинто ради и чему ће бити посвећен. Дакле, пројекат јесте нешто што утиче на животну средину, али ће ти утицаји бити сведени на најмању могућу меру и време када можемо то да прикажемо је када изађемо са Студијом о процени утицаја на животну средину - додала је.

ВЕСНА ПРОДАНОВИЋ: Отворени смо за сва питања


Константан мониторинг целокупног процеса експолоатације руде
Генерална директорка Rio Sava рекла је да се потенцијални ризици и њихова контрола планирају. Предвиђено је да се врши константан мониторинг свих сегмената и да компанија има обавезу праћења активности након завршетка пројекта од најмање 30 година, а да је у плану перманентна санација и рекултивација подручја.

Разговори са мештанима
Весна Продановић је нагласила да компанија има добру комуникацију са локалним становништвом, те да су врата компаније увек отворена за питања. Организоваће још један сусрет са заинтересованим 24. августа када ће представити сва техничка решења пројекта.

Још увек траје куповина земљишта
Земљиште је у фази куповине, а руководилац послова сарадње са државним органима и пројектна одобрења Никола Шуњић је изнео податак да је компанија до сада послала 64 понуде за парцеле и 77 за објекте.
-Тренутно је толико понуда је послато, јер физички није могло више, а има и доста парцела са нерешеним имовинско-правним статусом, што ће свакако утицати на динамику откупа земљишта - рекао је Шуњић.

Референдум (не)обавезује
Одговарајући на новинарска питања генерална директорка Rio Sava Exploration, дела Рио Тинто, Весна Продановић истакла је да компанији није стигло обавештење државе Србије о могућем референдуму у вези са пројектом, али уколико би се он одржао и резултат био негативан, Рио Тинто би морао да заузме став, јер не постоји правни оквир по којем дозволе не важе.
-У случају да референдум буде негативан компанија ће морати да заузме свој став, видећемо шта је став државе. Не постоји правни оквир који каже да, ако је референдум негативан, онда не важе дозволе. Правни оквир за то није разјашњен, али ћемо се прилагодити ономе што у том тренутку држава буде поставила нама као оквир- рекла је Весна Продановић и додала да је од значаја за све да заинтересовани буду информисани о самом пројекту који је тренутно у фази студије изводљивости.

Mарија Aлимпић: Нећемо престати да се боримо


Протест у Лозници
Поводом протеста у Лозници, одржаног у четвртак, 29. јула, Шуњић је рекао да усвајање Просторног плана града доноси локална самоуправа и да то нема везе са Просторним планом подручја посебне намене за Јадар, који је усвојила је Влада Србије у фебруару 2020, јер Скупштина Града Лознице не може преиначити одлуку Владе, односно може само констатовати да план постоји.

Усвајање Просторног плана Лознице
Пред Скупштином града Лознице у четвртак (29. Јула) је одржан протест више удружења грађана против усвајања новог просторног плана ове локалне самоуправе. Осим Лозничана, на протесту су дали подршку и грађани из више градова Србије
Протестни скуп организовала су удружења Не дамо Јадар, Коалиција против корупције у животној средини и Подрињски антикорупцијски тим.
Како истичу организатори усвајањем новог акта у овој локалној самоуправи омогућава се реализација пројекта који предвиђа отварање рудника за прераду руде јадарита у сврху стварања литијума.
ПАКТ и НЕ дамо Јадар наглашавају да Скупштина Града Лозница планира да на седници легализује незаконито донети Просторни план подручја посебне намене за пројекат “Јадар” тако што ће усвојити нови Просторни план Града. Они наглашавају да Просторни план подручја посебне намена није, како то Закон о планирању и изградњи предвиђа, усклађен са вишим планским актима Просторним планом Града Лознице и Просторним планом Републике Србије.
Градске власти у Лозници одбациле су тврдње да је пројекат “Јадар” разлог стварања новог просторног плана и истакли да његовим усвајањем отварање рудника није ближе. Након седнице и гласања усвојен је нови Просторни план за град Лозницу. Овим поводом огласила се и председница Удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Марија Алимпић и рекла да је „усвојени Просторни план са планираним рудником “неважећи документ”.
-Нећемо престати да се боримо против отварања рудника у нашој општини и покретаћемо питање кривичне одговорности за све незаконито издате дозволе - додала је Алимпић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa