Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.

ХИМНА ЋИРИЛИЦИ

У манастиру Чокешина одржана је шеста по реду ликовна колонија на којој је централна област рада калиграфија. Учесници су и ове године ученици узраста од петог до осмог разреда школа које носе назив као и организатор колоније ““ Основна школа „Краљ Александар Карађорђевић“ у Прњавору, где је отворена изложба радова насталих на претходних пет сазива
У циљу неговања традиције, чувања културе и духовности, али и усвајања нових знања из области ликовне и опште културе, ушушкани у зидине чокешинског манастира, учесници колоније седам дана вредно су радили уз помоћ асистената, едукатора из Школе за уметничке занате.
- Кад сам дошла и видела нову групу мало сам била скептична како ће то све изгледати, међутим, деца су заволела овај простор, спријатељила се, а што се тиче кретивности, ја им дајем највишу оцену. Просто сам затечена колике су њихове могућности и колико су талентовани ““ истиче Наташа Јовановић, професор калиграфије у Школи за уметничке занате у Шапцу.
Ове године, у знаку обележавања годишњице добијања Нобелове награде и рођења Иве Андрића, тема радионице била је наш нобеловац, и цитати из његовог романа „Знакови крај пута“. Катарина Стопарић, ученица ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ из Пожаревца први пут је учесник ликовне колоније у Чокешини, и каже да, осим што је стекла нове пријатеље, имала могућност да изрази своју креативност и научи много тога кад је калиграфија у питању. Александру Јокићу из Клења који је други пут у Чокешини, посебно се допада што је ове године „задата тема“ Андрић, што омогућава поред ликовног израза и проучавање мисли великог књижевника. Креативност и пожртвованост младих уметника заслужила је признање и од осведочених мајстора заната и признатих стручњака, попут професора Светозара Пајића Диака:
- Овде сам по други пут да подржим креативност ових младих људи. Оно чиме се ја бавим и ова деца, је вид уметности који захтева мир, смирење, тиховање јер ово што радимо је дубока историја наше писмености, и приступа писаној речи ““ каже Светозар Пајић Диак, сликар калиграф, добитник бројних награда и признања.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa