Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Винаверов свет у Шапцу
Омаж шабачком ерудити Станиславу Винаверу

Винаверов свет у Шапцу

„Шабац је град богате културне и духовне традиције, како је Винавер говорио, ове године организује манифестацију под називом “Винаверов свет 2021”. Винавер је био несагледиво широки дух у покрету, иновацијама и човек слободног ума и кова који је иза себе оставио дела непролазне вредности“
У години, када се обележава 130 година од рођења Станислава Винавера, Град Шабац и Фондација „Станислав Винавер“, која је основана у част овог великог ерудите, књижевника и преводиоца, организовале су манифестацију под називом “Винаверов свет 2021” на више градских локација.
-Винавер је био несагледиво широки дух у покрету, иновацијама и човек слободног ума и кова који је иза себе оставио дела непролазне вредности. Уверена сам да све што радимо је само скромни допринос свему ономе што је он стварао. Сматрам да ће генерације које стасавају боље него ми разумети богато ткање његових речи - рекла је директорка Фондације “Станислав Винавер” Александра Павловић.

Песник увек говори
Представници породице, Града и Фондације, поводом 110 година од објављивања првог књижевног дела Станислава Винавера - збирке песма „Мјећа“ (Париз, 1911), на Јеврејском гробљу одали су пошту и положили цвеће на споменик Мјећеслави Винавер, његовој рано преминулој сестри.
На Винаверовом тргу у оквиру Манифестације је отворена изложба „Песник говори“, изабраних стихова и цитата Станислава Винавера. Изабране стихове и цитате књижевника грађани ће моћи да виде и на градским рекламним панелима (сити лајтовима).
-Сматрам да је у данашња бурна и мутна времена за све нас као појединце најважније питање заједнице и заједништва. Питање је само која је то заједница са којом се поистовећујемо, којој желимо да припадамо и чијим члановима дајемо иста права која присвајамо за себе. Станислав Винавер је део заједнице града Шапца, део Србије, део Европе. За заједницу града Шапца, не само за породицу је важно кога бира за симбол своје прошлости и будућности - истакла је Милица Винавер.
-Веома је важно да гајимо културу сећања, а када је у питању Винавер онда је то и наша обавеза. Ове године смо свечаности назвали „Винаверов свет“, те се надам да нисмо погрешили. Свако ко Винавера воли, чита и познаје зна да је њему и космос био мали - додао је Зоран Николић УО Фондације „Станислав Винавер“.

Фото: Глас Подриња


Винаверов космос
У Дворани „Винавер“ Анекса Библиотеке шабачке о шабачком ерудити говорили су градоначелник Шапца др Александар Пајић, директорка Фондације Александра Павловић и проф. др Милица Винавер и проф. др Јован Делић. Присутни гости имали су прилику да погледају пројекцију документарног филма “130 година Станислава Винавера”, аутора Менте Ментовића, у продукцији Савеза јеврејских општина Србије.
-Ове године обележавамо јубилеј, 130 година од рођења Станислава Винавера, Шапчанина који је својим деловањем оставио дубок траг у нашој култури. Песник, преводилац, ратник, дипломата, новинар и сатиричар, само су нека од интересовања овог свестраног ствараоца. Дела које је оставио иза себе и данас су предмет интересовања културне и стручне јавности - рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић током свог обраћања истакавши да ће Град и у будућности кроз сарадњу са Фондацијом “Станислав Винавер” бринути о наслеђу овог великана.
-,,Винаверов свет 2021” актуелизује сећање на лик и дело великог Станислава Винавера. Култура оплемењује, чини живот лепшим, садржајнијим и смисленијим. Улагањем у културу подстичемо вредности које ће учинити да Шабац буде град будућности- закључио је градоначелник.

Фото: Глас Подриња


Изложба слика
Љубе Поповића

У оквиру Манифестације у Народном музеју шабац свечано је отворена изложба слика Љубе Поповића из легата уметника у Модерној галерији Ваљево. Поставку отворили челници Шапца и Ваљева.
- Љуба Поповић је један од најзначајнијих српских сликара и симбол Ваљева, те смо веома поносни што постоји Модерна галерија која чува дела тако великог уметника. Драго нам је што нас уметност спаја – истакао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Љубитељи уметности ће у наредне три недеље моћи да погледају избор дела чувеног српског уметника


Љубитељи уметности ће у наредне три недеље моћи да погледају избор дела чувеног српског уметника чија се дела налазе у најпознатијим светским колекцијама.
-Велика је част и привилегија имати у свом граду изложбу дела Љубе Поповића коју ће имати прилику да погледају сви наши суграђани и посетиоци града. Шабац одише културом и сигуран сам да је ово само почетак добре сарадње. Два града имају добру сарадњу, те сам уверен да ћемо у том маниру наставити у будућности – навео је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Слике Љубе Поповића налазе се у оквиру Модерне галерије у Ваљеву где је смештен и легат уметника који је уједно и иницијатор оснивања Глаерије, као и први члан Програмског савета.
-Мислим да је ово јединствена прилика да Шапчани виде правог Љубу Поповића. Изложена дела су бисери и срж његове уметности. Нажалост, триптих није могао да буде састављен због простора. Ово је први пут да дела од доласка у Ваљево, осим изложбе САНУ, буду изложена у неком другом граду. Модерна галерија у Ваљеву овом изложбом почиње једну лепу будућност и сарадњу са Музејем у Шапцу – рекао је Војислав Јовановић директор Модерне галерије у Ваљеву.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa