Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
др жељка нинковић, др дејан павловић и др славица ђурић

др жељка нинковић, др дејан павловић и др славица ђурић

ОКТОБАР МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

“Дај педалу раку” у недељу

На нивоу града акцију ће спровести, поред Градске управе Завод за јавно здравље Шабац, Дом здравља “Др Драга Љочић”, Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” и Европски центар за екологију. Европски центар за екологију своју овогодишњу бициклијаду реализује у склопу ове манифестације
Октобар је месец борбе против рака дојке. Тим поводом, 3. октобра у Шапцу ће се одржати манифестација “Дај педалу раку”. Манифестација ће имати два дела: вожњу бициклима од Трга шабачких жртава до Шабачке шљункаре, као и здравствене штандове где ће грађани моћи да провере своје здравље и добију здравствене савете.

Манифестација се одржава на иницијативу Удружења “Милица” из Врњачке Бање. На нивоу града акцију ће спровести, поред Градске управе Завод за јавно здравље Шабац, Дом здравља “Др Драга Љочић”, Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” и Европски центар за екологију. Удружењу Милица помаже и компанија “Авон” која им донира приходе од продатих производа.

-Удружење грађана “Милица” уз институционалну подршку Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије, мреже здравствених установа и других удружења грађана, реализује камању “Дај педалу раку”, у оквиру кампање “Октобар месец борбе против рака”. Кампања има два основна циља, први је да помогне свим женама које су оболеле од рака дојке, али истовремено и да мотивише жене да сваки дан воде рачуна о сопственом здрављу и да сваког месеца врше самопреглед дојки. Са друге стране, кампања има за циљ да подстакне све оне који учествују у доношењу одлука и представнике власти да учествују у дијалогу са женама које чине ово удружење и да реше сва основна питања која се тичу ове болести: ране дијагностике, пута онколошких пацијената и увођењу иновативне терапије. Ове године и наша локална самоуправа учествује у овој манифестацији, која поред националног има и регионални карактер. Точкови бицикала завртеће се у 30 градова Србије и то ће бити симболична подршка свим женама које су оболеле од ове болести, навела је Жељка Нинковић из Завода за јавно здравље Шабац.

Свој здравствени штанд на Тргу ће имати и Општа болница. Све суграђанке су позване да их посете и информишу се о начину прегледа, заказивања и другим недоумицама у вези карцинома дојке.

-Знамо колико је ово озбиљно обољење и треба упозоравати и подсећати свих 365 дана у години на овај проблем. Акција је јако корисна, баш због тога што скреће пажњу женама, најпре на значај примарне превенције, односно самопрегледа. Жене треба да раде преглед својих дојки једном месечно. Уколико примете било шта сумњиво треба да се јаве свом лекару, а затим да се упуте код специјалисте на додатну дијагностику. Рак дојке је излечив уколико се открије на време, истакла је др Славица Ђурић из Опште болнице.

Европски центар за екологију своју овогодишњу бициклијаду реализује у склопу ове манифестације. Очекују да се окупи између 150 и 200 учесника.

-Веома је важно причу око рака дојке повезати са актуелном сиутацијом пандемија вируса Ковид 19. Због тога наглашавам да све жене које се тренутно лече од рака дојке треба да се вакцинишу, јер ће то спречити погоршање њиховог здравља и омогућити да се квалитетније лече од своје основне болести. Акција подразумева и промоцију здравих стилова живота, јер је то пут ка добром општем здрављу. Наш циљ је да грађане позовемо да се целе године баве спортом, воде рачуна шта једу. Акција има вишезначну поруку и изузетно сам поносан што је ове године и ГУ стала иза ове акције и помаже да се она реализује, рекао је др Дејан Павловић из Европског центра за екологију.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa