Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња, др снежана бишевац

Фото: Глас Подриња, др снежана бишевац

ВЕЛИКИ БРОЈ КОВИД ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ У ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ

И до 400 прегледа дневно

“Деца и у овом таласу епидемије имају блаже клиничке слике. Током првих десетак дана од почетка овог таласа имали смо и до 400 прегледа дневно, од чега је око 10 одсто деце било позитивно. Сада је тај број нешто мањи. Имали смо и неколико беба од око месец дана које су заражене” наводи др Снежана Бишевац, педијатар Дома здравља Шабац
Четврти талас корона вируса највише је погодио најмлађу популацију. Некада су више од половине укупно прегледаних у ковид амбулантама деца. Педијатри никада више посла нису имали. На срећу, као и претходних годину и по, деца немају теже облике болести. За разлику од раније, симптоми су сада другачији.

-Деца и у овом таласу епидемије имају блаже клиничке слике. Негде око 5 одсто њих има промене на плућима или продужене фебрилности које морају да се прате. Углавном долазе са кашљем, цурењем носа, повишеном температуром, док је доминантан симптом главобоља. Спорадично се појављује и дијареја. Некада чак нема ни температуре, него само цурење носа и главобоља. По томе се овај разлику од претходних таласа. Раније је уобичајено било и губитак чула мириса и укуса, док се сада и то јавља јако ретко, наводи др Снежана Бишевац, специјалиста педијатрије Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Рад педијатара у црвеној зони је појачан. По четири лекара раде пре подне и поподне, један од њих ради од 15.00 до 22.00, до када се ради тестирање у ковид амбуланти. Један лекар долази од 20.00 и остаје да дежура целу ноћ. Број лекара коригује се у односу на број пацијената.

Процедура за децу са сумњом на ковид је прво преглед и тестирање антигенским тестом у ковид амбуланти. Уколико је тест позитиван дете добија терапију. Уколико је негативан, у зависно од процене лекара, ради се ПЦР тест


-Током првих десетак дана од почетка овог таласа имали смо и до 400 прегледа дневно, од чега је око 10 одсто деце било позитивно. Сада је тај број нешто мањи. Имали смо и неколико беба од око месец дана које су заражене. Имале су добру клиничку слику, али њих увек пратимо и вршимо контроле на три до пет дана. Вирус је, у овом таласу, једнако заступљен и код деце школског и млађег узраста. Пратимо кретање и по школама и увек када се потврди вирус код другог детета у једном разреду они прелазе на комбиновану онлајн наставу, по моделу семафора, каже др Бишевац.

Деци се, као и одраслима, саветује мировање док траје болест. Такође, ни месец дана након прележане болести не би требали да се излажу физичким напорима.

-Деци која редовно тренирају препоручујемо да са тренинзима не почињу шест недеља након прележане болести, а и тада да се спорту враћају постепено. Било је деце са пролонгираном фебрилности или малаксалости након болести и они се обавезно прате. Све је индивидуално и зависи од детета до детета. Од почетка епидемије у Србији имали смо и неколико случајева мултисистемског инфламаторног одговора (абнормалног, претерани имунолошки одговор – истовремени запаљенски симптоми у различитим органима), што је такође нешто што се јавља четири до шест недеља након ковид инфекције, каже др Бишевац.

Добра сарадња са Болницом
Педијатрија Дома здравља има одличну сарадњу са одељењем педијатрије Опште болнице. Стално су у контакту и деца са тежом клиничком сликом се упућују код њих, где се уз додатне прегледе одлучује хоће ли бити задржани на болничком лечењу.
Тренутно је хоспитализовано троје ковид позитивне деце.


Процедура за децу са сумњом на ковид је прво преглед и тестирање антигенским тестом у ковид амбуланти. Уколико је тест позитиван дете добија терапију. Уколико је негативан, у зависно од процене лекара, ради се ПЦР тест. Обевезно се ради и крвна слика.

-Деца која имају респираторне тегобе, а негативна су на антигенском тесту на контролу поново долазе у ковид амбуланту. Деца са негативним и антигенским и ПЦР тестом се пет до седам дана изолују из колектива и након тога следи контрола у зеленој зони, објашњава др Бишевац и додаје да коментари који се могу чути како ови тестови доказују позитивност на један од 17 вируса нису проверене чињенице, те да се тестирање врши само на SARS – Cov 2.

Пацијенти са респираторним тегобама и са температурама иду у црвену зону, док се у зеленој зони прегледају деца са повредама и другим болестима које не прати темпрература.

Деци се, као и одраслима, саветује мировање док траје болест. Такође, ни месец дана након прележане болести не би требали да се излажу физичким напорима


Паралено се обавља и вакцинација деце старости од 12 до 15 година Фајзеровом вакцином. Одзив није задовољавајући и до сада је обе дозе примило само 24 деце.

-Многе болести су искорењене вакцинацијом. То је једини начин да победимо овај вирус. Од самог рођења детета родитељима говоримо колико је важно да се вакцинишу против заразних болести. Апелујемо на родитеље да не слушају савете са интернета него лекаре специјалите и да вакцинишу своју децу и од ковида, истиче др Бишевац.

Истовремено са борбом са ковидом, педијатри обављају и све остале редовне активности у зеленој зони. Ради саветовалиште, лече се нековид пацијенти, а врши се и редовна вакцинација.
M.M.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa