Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Међународни месец борбе против рака дојке

„Дај педалу раку“

Сваке године око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. Екипе Дома здравља, Завода за јавно здравље као и Опште болнице у Шапцу делиле флајере и давале савете свим суграђанима. Један од најчешћих проблема касно откривање и дијагностиковање рака, најчешће у одмаклој фази болести
Манифестација „Дај педалу раку“ одржана је у недељу у нашем граду. Учесници су се окупили на Тргу шабачких жртава одакле су кренули бициклима пут Табановачке шљункаре на важњу дугачку око 12 километара.
Октобар је међународни месец борбе против рака дојке – сваке године око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. Наша земља се налази на другом месту у Европи по броју смртних случајева од ове врсте карцинома. Један од циљева манифестације је подизање свести о значају превентивних прегледа.
-Ми смо установа примарне здравствене заштите која велики значај придаје управо превентивним прегледима и тежимо томе да имамо више превентивних у односу на прегледе због болести. Управо ова акција показује да су здрави стилови живота једна од превенција. Вожња бициклом је једна важна физичка активност у борби против не само малигних болести, већ и против кардиоваскуларних, као и дијабетеса – истакла је директорка Дома здравља др опште хирургије Јасмина Станковић.
Екипе Дома здравља, Завода за јавно здравље као и Опште болнице у Шапцу су делиле флајере и давале савете свим суграђанима о томе колико је важно одазвати се на превентивне прегледе.

ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ
Пројекат који седму годину заредом реализује Женски центар „Милица“ под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, Клиничког центра Крагујевац и Клиничког центра Ниш.


-Значајно је радити на превенцији и едукацији жена и становништва уопште. Порука ове акције је да треба бринути о свом здрављу, да треба редовно контролисати своје здравствено стање али и да се треба редовно бавити спортом и живети здраво. Рак дојке јесте најчешћи малигни тумор код жена али је излечив уколико се открије на време – напомиње др Славица Ђурић.
Подсетила је све жене да једном месечно прегледају своје дојке, једном годишње раде ултразвучне прегледе дојки, а после четрдесете године раде мамографски преглед на сваке две године.
Један од најчешћих проблема је касно откривање и дијагностиковање рака, најчешће у одмаклој фази болести.

Фото: Глас Подриња


Завод за јавно здравље Шабац такође је подржао ову акцију.
-Овде смо заједно са свим здравственим установама са територије нашег града како би подржали ову акцију и истакли значај превентивних прегледа и свакодневне бриге жена о сопственом здрављу - рекла је др Жељка Нинковић.
Наши суграђани су могли проверити и свој крвни притисак и ниво шећера у крви на Градском тргу.
-Овом приликом снажно промовишемо здраве стилове живота и управо је то циљ одржавања ове бициклијаде, која ће ићи кроз природно окружење. Свима нам је циљ да будемо здрави и водимо здрав живот – додао је др Дејан Павловић.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa