Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
ЗБОГ ЛЕТОШЊЕ СУШЕ У МАЧВИ

Од њиве до трпезе поскупљује пут

Велика летошња суша забрињава пољопривреднике у Мачви. Приноси свих јесењих култура су знатно мањи од очекиваних. Тако је подбачај у производњи соје и кукуруза између 50 и 70 одсто. Има њива у које комбајни не улазе ове године, јер је очекивани принос куд и камо мањи те се жетва не исплати. Ретки су примери где је обављано заливање и ту су приноси рекордни у постојећој ситуацији. Ипак већина ратара, ове јесени у Мачви је презадовољна и са пет тона кукуруза по хектару, што је прошле године третирано као најслабији принос.



Једино је пшеница избегла сушни период и ту су приноси ове године били рекордни ( око 8 тона по хектару, а понегде и више).
- Наравно, сточна храна је поскупела. Повољна је и цена соје и кукуруза. Објективно је очекивати и већу, јер су ови производи на тржишту изузетно тражени, а приноси слаби. Доста произвођача стоке се одлучује да смањи производњу, јер је евидентан проблем обезбеђења неопходне сточне хране, каже Никола Вешић, пољопривредник из Мачванског Метковића.

Откупна цена свиња је у овом моменту око 180 динара по килограму живе мере.
На откупним местима у општини Богатић, свугде региструју ове године слабији пријем и продају соје и кукуруза. Ни квалитет зрна није задовољавајући. Наравно, примећују откупљивачи и размена, примера ради за сојину погачу и било шта друго биће неповољнија за сточаре.



Све у свему разлога за забринутост овдашњих пољопривредника је оправдана. Они, ових дана, окупљени најчешће испред сеоских станица за откуп млека коментаришу да ће подбачај приноса основних ратарских култура у Мачви ове јесени оставити трага у крајњем и на цени меса. Остаје само отворено питање колико ће, првенствено због летошње суше од њиве до трпезе, већа цена сточне хране коштати крајњег купца.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa