Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Фото :"Глас Подриња"

Фото :"Глас Подриња"

У Културном центру XXVII изложба акварела

Аутентична ликовна смотра

Уз награђене уметнице, Силвиу Вујовић и Тању Николајевић Веселинов, посебну пажњу жирија су привукли радови Светлане Марковић Јовановић из Београда, Уроша Лукића из Шапца, као и једног од бардова српског акварела Ђорђа Симића
У Галерији Културног центра љубитељи уметности до 25. октобра могу погледати XXVII Изложбу акварела. Како истичу у градској установи културе, јединствен тон ове аутентичне и ликовно диманичне смотре надасве је резултат инспиративног, спонтано оствареног сусрета дела и уметника.
Жири у саставу историчарка уметности и виши саветник у Министарству културе и информисања Весна Марицки Остојић, др Драган Марковић Маркус и историчар уметности Филип Ковачевић за поставку одабрао је 99 радова. Награда је равноправно подељена између две ауторке Силвие Вујовић и Тање Николајевић Веселинов.

-Слојевита пуноћа акварелске технике кретала се од мотивских јасно дефинисаних призора до потпуне апстракције. Кроз значај деловања и промовисања ове изузетне ликовне технике али кроз интеркултуралност, акварели ове две сјајне уметнице оправдавају основну улогу значајног уметничког сегмента. Поред континуитета деловања радови плене лепотом, духовним оптимизмом и надахњују посматрача животном енергијом, и због свега тога су завределе да им се додели равноправна награда- реклa је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.

Уз награђене уметнице посебну пажњу жирија су привукли радови Светлане Марковић Јовановић из Београда, Уроша Лукића из Шапца, као и једног од бардова српског акварела Ђорђа Симића.

Добитница награде Тања Николајевић Веселинов истиче да је велика част добити признање за свој рад.
-Посебно ми је драга награда, јер је делим са дивном колегиницом и успешном акварелисткињом. Морам да признам да сам се можда потајно надала, али је одлука жирија свакако била пријатно изненађење.


Фото :"Глас Подриња"


-Можда је претходних година стизало више радова, али овог пута је бољи квалитет. Веома смо задовољни одзивом, а жири је имао изузетно тежак задатак. Нијансе су одлучивале ко ће бити награђен- навела је в.д. директорка Културног центра Светлана Станковић и додала да је поносна на све садржаје које су као установа културе реализовали у претходном периоду, те да ће наставити са планираним активностима и током јесени.

-Од јануара до данас имали смо тридесетак програма, изложби, предавања, промоција, концерта. Током лета користили смо погодности нашег лепог дворишта да испунимо епидемиолошке захтеве, а да програми буду одржани, што нам је намера и у периоду који следи.
М. Ж.

Најновији број

29. септембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa