Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Радови празне касу
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ

Радови празне касу

О оствареној динамици пуњења и пражњења општинског буџета у извештајном периоду, пре него што се ова тачка нашла на дневном реду прошлонедељне скупштинске седнице, дискутовало је Општинско веће
Одлуком о буџету општине Коцељева за 2021.годину, а потом и ребалансом, планирани су приходи од нешто више од 410 милиона динара. Са друге стране расходи из средстава буџета пројектовани су на износ од око 450 милиона. Осим тога у укупним планираним расходима приказана су и средства од готово 300 милиона динара која су капитални трансфер из претходне године намењен за изградњу и реконструкцију ПУ “Полетарац” у Коцељеви.

Остварени расходи у првих девет месеци текуће године мањи су од прихода у локалном буџету за више од 115 милиона динара, јер је из касе у овом периоду потрошено око 197,5 милиона тј. скоро 44 одсто. Са друге стране у њу се слило око 313 милиона што је извршење од преко 76 одсто од годишњег плана.
О оствареној динамици пуњења и пражњења општинског буџета у извештајном периоду, пре него што се ова тачка нашла на дневном реду прошлонедељне скупштинске седнице, дискутовало је Општинско веће.
–Идеално би било да је негде остварено извршење буџета око 75 одсто за првих девет месеци. У већини прихода, а добрим делом и код расхода, то извршење се креће око тог процента. Део одступања која су углавном позитивна су у делу прихода и она су отклоњена кроз ребаланс буџета који је усвојен пре извесног времена и односи се, пре свега на порез на зараде, на доходак грађана, што је позитивна ствар и тај приход је коригован за седам милиона динара у односу на планирани приход одлуком о буџету- изјавио је шеф одсека за финансије у општинској управи Милета Ковачевић.

Када је реч о расходима он је истакао да се извршење буџета одвија првобитно планираном динамиком, али да су тренутно присутна нешто већа одступања у делу саобраћајне инфраструктуре и одржавања јавних зелених површина.

–Код саобраћајне инфраструктуре је реч о асфалтирању улица и општинских путева, а код одржавања јавних зелених површина у питању је реконструкција парка код Дома културе у Коцељеви. Тај део је остао да се изврши у четвртом кварталу. Завршен је тендер за реконструкцију парка и након целокупне процедуре биће закључен уговор а извођач радова уведен у посао. Такође, следи и закључење уговора са извођачем радова за реконструкцију Расничке и осталих прилазних улица без, за сада, радова на улици Жиће Димитријевића која је заиста скупа и уколико би њу почели да радимо пре него што урадимо споредне, упропастили би је касније извођењем накнадних радова у том делу приступних саобраћајница. Ако време дозволи верујемо да ће радови у том делу бити завршени до Нове године- поручио је Ковачевић.

ИДЕЈА ШЕТАЛИШТА ПОНОВО ЖИВИ
Иако није у директој вези са овогодишњим буџетом, председник општине Душан Илинчић најавио је да ће руководство ове локалне самоуправе покушати да обезбеди додатна средства за реализацију пројекта шеталишта крај Раснице.

–Кренули смо са идејним решењем и морамо наставити након тога да урадимо пројекат за извођење, тачније за добијање грађевинске дозволе. Постоје неке индиције да можемо да решимо део који нам је најбитнији и да уредимо и левообални и деснообални део, решење корита, косина и шеталишне зоне са комплетним пратећим опремањем уз саму реку. Уз уређење и изградњу шеталишта, уз две школе и вртић, као и спортске терене и базен, била би то једна лепа целина за чију реализацију се родила идеја још седамдесетих или осамдесетих година. На жалост, никада ова целина није до краја завршена и идеја није реализована- рекао је Илинчић и додао да верује да је дошао тренутак да се она спроведе у дело у наредном периоду.

За сада је у плану да се шеталиште уради од моста код Ловца до базена, а касније би, уколико би било услова, оно евентуално било продужено уз Тамнаву до фабрике “Раух” или до пешачког моста.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa