Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГОДИНУ ДАНА ОД УСПОСТАВЉАЊА НОВЕ ВЛАСТИ

Сарадња са Републиком донела нове пројекте

“Функционисање града у претходних годину дана је било без иједног јединог динара кредита и без иједног динара новчаног учешћа наших суграђана у пројектима који су рађени у граду. Велики пројекти су почели да се реализују. Имаћемо 12 нових путева који ће бити финасирани пола из буџета државе, а пола из буџета града” рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Сви пројекти се реализују, чак и боље него раније. Однос са нашим партнерима, градовима побратимима, свима који су упућени на сарадњу са Шапцем, је бољи, са новим и срдачнијим приступом” навео је председник Скупштине града Немања Пајић
Навршило се годину дана од како је у Шапцу власт конституисала нова коалиција коју чине Српска напредна странка, Западна Србија, Руска странка и Европска зелена партија. Тим поводом, у суботу, на дан Ослобођења Шапца у другом светском рату, градоначелник Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић одржали су конференцију за медије на којој су говорили о оствареним резултатима.

-Функционисање града у претходних годину дана је било без иједног јединог динара кредита и без иједног динара новчаног учешћа наших суграђана у пројектима који су рађени у граду. То је огромна разлика између периода који је био пре доласка нове градске власти и сада. Наследили смо дефицит буџета од 300 милиона динара и било је угрожено текуће пословање града. Зхаваљујући Влади Републике Србије, разумевању председника државе, из текуће буџетске резерве републике, у буџет града Шапца је уплаћено 300 милиона, тако да смо календарску 2020. годину успешно завршили и донели буџет за 2021. годину. Тај буџет је на почетку био нешто већи 4 милијарде. Имали смо три ребаланса у међувремену и сада планирани буџет износи нешто више од 4,5 милијади, навео је Александар Пајић.

Градоначелник је образложио да су ребалнси рађени због капиталних инвестиције од државе, али и повећаних прихода од пореза на зараде. Истакао је да су планирани приходи већи за 45 милиона од планираног за ову годину. Такође је навео да је Градска управа конкурисала за пројекте код различитих министарстава и на тај начин су добијена значајна средства, што није било предвиђено на почетку ове календарске године.

Захвалност и грађанима
Градоначелник се захвалио и суграђанима на стрпљењу у претходних годину дана, јер, како је рекао, после 20 година нечије власти није било једноставно променити правилнике и довести све у законске оквире пословања.
-За то је требало мало више времена, али сигуран сам да смо за ових годину дана много тога променили на боље. Све смо уподобили са законом и све одлуке у претходних годину дана су биле засноване на поштовању закона, рекао је Александар Пајић.


-Велики пројекти су почели да се реализују. Издвојио бих капитални пројекат за овај град, а то је градња новог моста преко Саве и ауто-пута према Руми, брзе саобраћајнице према Лозници. Мост је урађен више од 50 одсто и до краја 2022. године би у потпуности требао да буде завршен. Првих 5 километара ауто- пута према Руми се одавно ради. Ушло се и у нову деоницу од 6,5 километара, што значи да је половина од укупне дужине је већ у интензивној изградњи, а очекује се да комплетна деоница од 22 километра буде завршена средином 2023. године, навео је Александар Пајић.

Подсетио је и да је средствима из републичког буџета урађен пут од Шапца до Радовашнице, деоница нешто дужа од 19 километара , чија је вредност око 370 милиона динара.

Градоначелник је као изузетно значајан истакао и пројекат реконструкције Опште болнице, односно и болнице и Дома здравља који ће у будућности чинити здравствени центар.

-Пројекат за који смо од претходне власти слушали да је немогуће извести, да га неко кочи. Они једноставно нису били способни да то ураде. Предвидели смо буџетом града 50 милиона. Расписана је јавна набавка и добијен пројектант. Очекујемо да ћемо већ следеће године почети реализацију прве фазе реконструкције шабачке болнице, рекао је градоначелник.

Захвалност коалиционим партнерима и медијима
На почетку свог излагања градоначелник Пајић се захвалио Западној Србији, као највећем коалиционом партнеру, али и Руској странци и Европској зеленој партији и истакао да су заједно заслужни за све што је у последњих годину дана урађено у граду Шапцу. Градоначелник се захвалио и свим медијским кућама у граду на „у огромној већини“ објективном информисању суграђана.
-Од првог дана све медијске куће, сви који се баве медијима у овом граду, су добијали позиве на све што смо имали као дешавања у граду и што је кабинет градоначелника организовао. Нисмо ни у једном једином случају правили било какву селекцију, рекао је Александар Пајић.


Буџетом је планирана и изградња комплекса отворених базена. Комплекс ће укључивати олимпијски базен (50 метара са 25 метара), један мањи базен (25 метара са 15 метара) и дечји пречника 12 метара.
Градоначелник је најавио и набавку средстава за рад ЈКП „Стари град“.

-Затекли смо руину од предузећа које има огроман број запослених. Средства за рад су била испод минимума. Одлучили смо да уложимо у то предузеће, а не да га приватизујемо, како је било замишљено од стране претходне власти. Уложићемо око 165 милиона, без ПДВ-а, да бисмо купили нове камионе смећаре, чистилице, самоходне косачице, усисиваче за лишће... Да би запослени у ЈКП „Стари град“ могли да одговоре на потребе града, навео је Александар Пајић.

Као један од значајних резултата градоначелник је истакао и бесплатан превоз за суграђане од 65 и више година, који могу да користе на свим градским и приградским линијама, током целе године.
Као још једно од ипуњених обећања навео је смањење цене вртића за 10 одсто и најавио још веће појефтињење наредне године.

-Завршили смо велики спортски објекат, а то је хала у Мајуру. То је објекат где могу да се организују озбиљне спортске манифестације, рекао је градоначелник.

Подсетио је да на последњој седници Скупштине града омогућено да се да Републиком потпише споразум и да је са министром Томиславом Момировићем договорена заједничка изградња 30 километара нових локалних путева.

Фото: Глас Подриња


-Реализација тог пројекта је већ почела. Ребалансом смо предвидели тај новац. Ових дана расписујемо јавну набавку и бирамо извођача тог посла, а држава је већ почела реализацију њихових 15 километара. Имаћемо 12 нових путева који ће бити финасирани пола из буџета државе, а пола из буџета града. На територији града је урађено доста путева: у Јевремовцу, Поцерском Причиновићу, Маовима, Богосавцу, Добрићу, као и улице: Змај Јовина, Младена Ђуричића, Проте Смиљанића, паркинг у Норвешкој, Омладинска, Синђелићева, Леонарда да Винчија, Ђукановића сокак, Драгољуба Кулезића, Јалачка, Крфска и Краља Милутина у Прњавору. Радиће се или су у реализацији: Дринска у Мајуру, Фирмилијана Дражића, Касарска са проширењем за паркинг места, Дијане Будисављевић, Мите Ценића, Мишарских јунака, реконструкција раскрснице у Мачванском Причиновићу, уређење центра у Слепчевићу, тротари у Касарској, Боре Тирића, Зеке Буљубаше, парк у Жике Поповића, стазе на Тркалишту, стазу кроз Летњиковачку шуму, тротоар у улици Стевана Јовановића, Бањичких жртава, део Цара Душана, део Кнеза Лазара, Доктора Дуњића, набројао је Пајић и додао да су велика средства одвојена и за шљунчење некатегорисаних путева у селима.

Откупљена је и парцела за проширење Новог гробља, од 2,3 хектара која је плаћена више од 18 милиона динара. Урађена је лед равета у Мајуру, Мишару, Предворици, Миокусу. Расписан је и тендер за реконструкцију нисконапонске мреже и расвету у селима у вредности од 17 милиона динара.

-Програмом Европске уније смо добили 740.000 долара за изградњу 23 стамбена објекта за рањиве категорије становништва. Као град смо такође определили значајна средства и не само да ћемо им изградити куће, него ћемо и оснажитити те људе да могу самостално да живе и раде, навео је Пајић.
Ради се и оптичка мрежа на територији целог града и у приградским насељима и неким селима, што ће омогућити савремену телекомуникациону мрежу.

-Урадили смо пројекте за изградњу канализационе мреже на територији града и приградских насеља, као и села у дужини од 150 километар и чекамо инвестициони пројекат Републике да почнемо са радовима. Истовемено радимо проширење водоводне мреже у пет праваца.

Лоаклним акционим планом запошљавања предвиђена су средства за подстицајне мере: запошљавање жена старијих од 60 и мушкараца старијих од 62 године, обуке за повећање могућности запошљавања, подршка предузетништву, програм запошљавања здравствених радника, програм стручне праксе, лични пратилац, персонални асистент, пројекат подржи живот, пројекат расти здраво.

Градоначелник је на конференцији рекао и да је поносан на функционисање Привредног савета града.

-Скупштина града Шапца је на седници од 25. марта донела одлуку да се изради план развоја града од 2021. до 2030. године који ће обухватити пет приоритета: економски развој, инфраструктура, екологија и заштита животне средине, друштвени развој и добра управа. Привредни савет убрзано ради на томе, рекао је Александар Пајић.

Навео је и да је од Министарства за иновације и технолошки развој добијено нешто мање од 80 милиона динара за пројекат “Паметан град – град будућности”.

-Трудићу се да радим поштено и честито, да када више не будем на челу града да имам на шта да се окренем, да погледам шта је урађено. Обећања која смо дали у изборној кампањи су била реална и сигуран сам да ћемо за четири године све остварити, закључио је Александар Пајић.

Немања Пајић је навео да је у протеклих годину дана одржано 10 седница Скупштине града на којима је рад био добар и конструктиван.

Нови инвеститори
Градоначелник је говорио и о привреди у граду и доласцима нових инвеститора. Навео је да су предвиђена средства од продаје земљишта премашена још у јуну.
-Тренутно смо исприходовали око 120 милиона динара средстава од земљишта која смо продали у Индустријској зони. Највећи инвеститори који су купили земљиште су: Минт, Бош сервис Дебрц, Фрути, Ројал Импекс, Плус папир. За даље улагање заинтересовано је девет домаћих и иностраних фирми. Укупна површина за коју су заинтересовани је 36 хектара. Разговори са тим фирмама су у завршној фази и очекујем да бар половина њих до краја године реализује куповину земљишта. Ниједан метар земљишта није никоме поклоњен, рекао је градоначелник и додао да у размишљају о повећању цене земљишта у Индустријској зони у наредном периоду.


-Није све тако глатко текло на почетку. Имали смо дуг изборни процес и процедуру конституисања локалне самоуправе и то пред крај године. Морали смо брзо да радимо и све смо донели на време. Тек у другој половини ове прве године почело је да се остварује све што смо обећали да ћемо радити и што грађани од нас очекују. То је природно јер смо имали много нових кадровских решења на челу јавних предузећа и установа. Имамо дисконтинуитет од протеклих 20 година. Ову коалицију смо правили програмски, искрено и партнерски. СНС је имала надполовичну већину у парламенту и могла је сама да обавља власт. Они то нису урадили него су нама понудили искрену сарадњу, као и другим партијама које су то хтеле. Сарадња је добра и све што је договорено се реализује, рекао је Немања Пајић.
Председник Скупштине је навео да су сви добри пројекти из претходног периода настављени, као и сарадња са међународним институцијама и Европском унијом.

-Сви пројекти се реализују, чак и боље него раније. Однос са нашим партнерима, градовима побратимима, свима који су упућени на сарадњу са Шапцем, је бољи, са новим и срдачнијим приступом. Добра је сарадња и са Владом Републиек Србије, али и другим локалним самоуправама у окружењу и Србији. Битно је да се повезујемо и размењујемо искуства. Видели смо да је Шабац пример добре праксе многим локалним самоуправама, али и ми видимо како други решавају своје проблеме и гледамо да то применимо овде, рекао је Немања Пајић.

Посебно је похвалио укључивање цивилног и невладиног сектора у доношење стратешких докумената.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa