Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Честе злоупотребе пољопривредних субвенција

Починиоци ће бити строго санкционисани

„Претходних година интензивно радимо на успостављању ефикасног система исплате субвенција као би на системски начин омогућили да новац издвојен из буџета Републике Србије за развој пољопривредне производње стигне у праве руке - вредне руке пољопривредника који ће знати како да га усмере у развој својих газдинстава“, наводи директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић
Према подацима саопштеним на округлом столу “Како се троши буџетски новац у пољопривреди” до сада је ухапшено 180 особа због злоупотреба субвенција у пољопривреди. Иако већина произвођача поштује прописана правила за добијање субвенција од стране ресорног Министарства има и оних који на превару покушавају да стекну финансијску добит кроз подстицаје. Надлежни истичу да ће починиоци оваквих дела бити строго санкционисани, без обзира да ли се ради о пољопривредним произвођачима, предузетницима и правним лицима, или запосленима у државним органима. Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић за Глас Подриња говорила је најчешћим злоупотребама подстицаја, формирању радне групе при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и системском решењу.

У претходном периоду забележен је велики број злоупотреба, или покушаја да се дође до средстава из државног буџета/фондова преко фалсификованих рачуна и отпремница, те је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде позвало грађане да пошаљу све релевантне информације о потенцијалним злоупотребама. На који начин несавесни произвођачи покушавају да добију новчана средства?
Интензивним допунским административним и теренским проверама које се од почетка ове године врше у оквиру система исплате субвенција у пољопривреди, установљено је да је изсвестан број корисника покушао да оствари право на субвенцију уз фалсификовану документацију. Реч је, у већини случајева, о неисправним рачунима или фискалним рачунима, доказима о преносу новчаних средстава, попут извода из банке, чак и отпремницама и гарантним листовима за опрему и механизацију за коју се инспекцијским надзором утврдило да уопште није купљена. Такође, било је и случајева препродаје купљене механизације, што није у складу са прописаним условима.

У ком сегменту је примећено највише злоупотреба када су субвенције у питању?
Највећи број злоупотреба уочен је у мерама руралног развоја којима се подстиче набавка пољопривредних машина и механизације, што и јесу мере које привлаче највећу пажњу наших пољопривредника, чија права на праведну исплату субвенција управо желимо да заштитимо. Неопходно нам је и њихово стрпљење и разумевање, јер ће сам процес решавања уочених злоупотреба у наредном периоду успорити и процес исплате субвенција. Међутим, на дуге стазе, биће успостављен систем контроле који ће знатно растеретити процес исплате субвенција, а самим тим скратити пут средстава до крајњих корисника.

Када се превара открије починиоци су санкционисани, али њихова дела утичу на произвођаче који савесно и наменски користе помоћ. Како Управа за аграрна плаћања може да санкционише оваква дела и да ли је неопходна координирана сарадња са другим државним институцијама?
Претходних година интензивно радимо на успостављању ефикасног система исплате субвенција као би на системски начин омогућили да новац издвојен из буџета Републике Србије за развој пољопривредне производње стигне у праве руке - вредне руке пољопривредника који ће знати како да га усмере у развој својих газдинстава. Настојимо да исправимо све уочене недостатке, те смо након увођења реда у процес обраде захтева, кренули у процес решавања неправилности које су примећене у извесном број захтева самом административном провером.

У марту месецу је на нивоу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде формирана радна група са јасним задатком решавања проблема злоупотреба у остваривању права на субвенције. Ангажовани су сви капацитети инспекција у оквиру Министарства и инспекцијски надзори подносилаца који су захтевали максималне износе подстицаја у оквиру једне мере вршен је и пре и после исплате. Уколико се инспекцијским надзором утврди одређена неправилност корисник је у обавези да врати средства, његово газдинство одлази у пасиван статус без права на остваривање других субвенција у наредном периоду и против њега може бити поднета кривична пријава. Такође, успостављена је интензивна оперативна сарадња са Министарством унутрашњих послова. На тај начин омогућено је санкционисање утврђених неправилности, што ће у наредном периоду, уз редован инспекцијски надзор, деловати и превентивно и смањити број покушаја несавесног коришћења субвенција.

На округлом столу “Како се троши буџетски новац у пољопривреди” изнет је податак да је око 180 особа покушало малверзације, али да то нису само пољопривредници, већ и нека предузећа и привредна друштва.
Како сам већ навела, намеравамо да станемо на пут свим активностима које су на штету наших корисника - пољопривредних прозвођача и прерађивача, али и осталих грађана и буџета наше земље којим треба домаћински располагати. Починиоци ових дела, било они корисници субвенција - индивидуални пољопривредни произвођачи, предузетници и правна лица, или запослени у државним органима биће строго санкционисани.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa