Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото:  Приватна архива

Фото: Приватна архива

РЕШИМО ПРОБЛЕМ НАПУШТЕНИХ УЛИЧНИХ ПАСА (5 део)

ЦНР програм

Применом ЦНР хумане методе долази до постепеног пада популације напуштених паса, а пси су вакцинисани и безбедни по околину
ЦНР програм је најбољи и најсвеобухватнији начин контроле уличних паса. То је хуман програм који подразумева хватање уличног пса, његову стерилизацију - кастрацију, вакцинисање и пуштање у његово прородно станиште где пси имају своје старатеље који их хране и брину о њима. Углавном поред чипа поседују и огрлице јарких боја које већ визуелно указују људима да је пас контролисаног здравља, социјализован, питом и да га могу нахранити, помазити, дати му воде.

Зашто ЦНР програм има подршку стручњака и бројних удружења за заштиту животиња?
Применом ове хумане методе долази до постепеног пада популације напуштених паса, а пси су вакцинисани и безбедни по околину.

Метода је препоручена од стране Светске здравствене организације и показала се као успешна у многим земљама, а примењују је и велика већина градова и Општина у Србији /Београд, Нови Сад, Зрењанин, Краљево, Апатин, Оџаци, Врбас, Уб……/

На пример, само у Краљеву више од 95% напуштених паса прошло кроз ЦНР програм. То аутоматски значи да су скоро сви улични пси под контролом града, регистровани, вакцинисани, да се не могу даље размножавати јер су стерилисани, тако да је смртност паса у највећем проценту од старости. Након стерилизације пси су питомији и самим тим лакше их је удомити. Велика је и економска оправданост ове стратегије јер у случају да град има ЦНР у Прихватилиште одводи само оне псе који су агресивнији и са којима се мора посебно радити. На тај начин ће се смањити број пријављених уједа на улици и одштете која се потражује од града, а Прихватилиште неће имати огроман број паса који изискују огромне трошкове и буџет, којима треба велика количина хране, неге, јер због лоших услова драстично се повећавају ветеринарски трошкови.

У Шапцу је постојао ЦНР програм до 2013. године, а онда је из неких разлога заустављен. Пси су се размножавали неконтролисано. То је изазвало огромне проблеме који су се до недавно решавали еутаназијом / убијањем / и осталим нехуманим методама. Као волонтери изборили смо се да Прихватилиште у Шапцу већ скоро две године прекине са том стравичном статистиком, где се од приближно 600 ухвачених убијало скоро 500 живих душа. Решење је враћање ЦНР програма, односно потпуна хумана контрола броја паса.

У оквиру Савета за екологију града Шапца покушавамо да кроз нашег представника волонтера и Удружења Право на живот вратимо ЦНР програм у Шабац. У оквиру радне групе овог Савета др вет.мед. Александар Дрљачић представио је Програм решавања проблема уличних паса, тако да можемо очекивати да на једној од седница Скупштине града Програм буде и усвојен. Искрено се надамо да ће бити слуха за системско решавање овог проблема, а ЦНР програм јесте најконкретнији и најефикаснији део тог решења.

Др вет,мед. Александар Дрљачић у Програму наводи И следеће примере:
„Примена ЦНР стратегије на грчком острву Родос којом су обухваћене популације невласничких паса и мачака, дала је позитивне резултате. Све ухваћене животиње се стерилишу, обележевају, вакцинишу, фотографишу и уводе у базу података. Стерилизација се врши у надлежности локалне управе. Ова стратегија у синергији са едукацијом о одговорном власништву и санкционисањем неодговорних власника, резултирала је смањењем броја напуштених паса.”

Такође наводи Холандију као пример, где је одрживост овог Програма зависила и од едукације деце која се подстичу да се према животињама понашају одговорно и са поштовањем. Напомиње да је током деценија промењен став људи, да је сада општеприхваћено да су животиње бића која осећају и пате.
ВОЛОНТЕРИ ПРИХВАТИЛИШТА ШАБАЦ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa