Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: ЗЗС

Фото: ЗЗС

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Сарадњом зелених странака и покрета у региону до бољег живота свих грађана

Небојша Зеленовић, лидер ЗЗС и ОГП АКЦИЈА, представио је идеје које су покренуте у Србији у оквиру програма Зелени договор за Србију, који заснован на зеленим политикама
Представници странке Заједно за Србију, Отворене грађанске платформе АКЦИЈА, заједно са пријатељима из Еколошког устанка и Не давимо Београд, учествовали су на првом Регионалном форуму Зелене европске мреже, који је одржан минулог викенда у Црној Гори. Домаћин форума био је Грађански покрет УРА, а присуствовали су представници странака и организација из целог региона, као и представници из целе Европе.

Небојша Зеленовић, лидер ЗЗС и ОГП АКЦИЈА, представио је идеје које су покренуте у Србији у оквиру програма Зелени договор за Србију, који заснован на зеленим политикама.

Зеленовић је учесницима форума представио начин на који је оформљена ОГП АКЦИЈА, као и план за формирање новог зеленог блока у Србији.

Искуства из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске јасно су показала да су платформе и удруживање свих организација које заступају грађанска права и демократске вредности довеле до промена. Идеја странке Заједно за Србију, уобличена у ОГП АКЦИЈА, која окупља људе из читаве Србије, јасан је знак да је у Србији пробуђена свест да заједно можемо направити промену.

Такође, он је поручио да је веће учешће грађана у одлучивањима од изузетне важности, што се и показало на примеру Шапца, у виду референдумског одлучивања и директне демократије.

Због тога је следећи корак чланство у Европској партији зелених, јер до бољег живота и чисте животне средине може се доћи само сарадњом и заједничком борбом


Лидер ЗЗС и ОГП АКЦИЈА истакао је да је регионална сарадња круцијална како би се успоставило коначно помирење на овим просторима. Борба за елементарне ствари које се тичу сваког грађанина, у оквиру заштите животне средине, владавине права, грађанског одлучивања, препознате су као база око које је потребно уједињење и заједничко деловање свих грађана који желе промене.

Због тога је следећи корак чланство у Европској партији зелених, јер до бољег живота и чисте животне средине може се доћи само сарадњом и заједничком борбом.

Председник Покрета УРА Дритан Абазовић нагласио је да је ово први корак ка стварању јединствене мреже организација на Балкану, засноване на зеленим политикама. Сарадњом у оквиру зелених политика, као и у оквиру проблема који су слични или исти у свим земљама региона, можемо доћи до заједничких решења, која ће свакако имати већи утицај уколико се истовремено примењују на целом Балкану.

На Регионалном форуму учествовали су између осталих и Viola von Cramon, Thomas Waits, Christine Wetzel и многи други истакнути представници зелених странак и покрета из региона и Европе.
Информативна служба ЗЗС

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa