Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележено 103. године од ослобођења Шапца

Чување сећања на жртве

Поводом 103. године од ослобођења Шапца у Првом светском рату (1918-2021) градоначелник Шапца др Александар Пајић у уторак је положио венац испред споменика палим Шапчанима у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла.

Том приликом градоначелник Шапца др Александар Пајић нагласио је важност неговања културе сећања на жртве страдале током Првог светског рата.

-Својим наследицима треба да оставимо ту културу, да се и они сећају свега онога што је довело до слободе нашег града. Данас се воде неке друге борбе, други ратови, пре свега ратови на „политичком“ пољу, да добре идеје, ставови и економски програми буду приоритет и да омогућимо нашим суграђанима бољи и квалитетнији живот.

Шабац је град који је у Првом светском рату изгубио више од половине становника. Део заробљених становника аустроугарска војска мучила је и убила у порти цркве, а цркву је спалила као и библиотеку са књижним фондом.

Обавезу како старијих тако и младих да чувају сећање на све недужне људе који су изгубили своје животе истакао је Др Драгутин Јовановић.

-Волео бих да на данашњи дан овде присутни буду и ђаци, млади, који треба да наставе оно што ми радимо сада. Шабац је један од најстрадалнијих градова у Србији а млади су ти који у годинама које долазе треба да наставе нашим стопама и негују сећање.

Због масовности злочина над становништвом које је пружало отпор окупацији, Шабац је након рата прозван „Српски Верден“, а град је одликован Француским ратним крстом са палмама, Орденом Чехословачке републике и Карађорђевом звездом.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa