Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МИНИСТРИ, ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИЛИ ХЛАДЊАЧУ У ЈЕВРЕМОВЦУ

Соларна електрана остварење сна

“Лети трошимо највише струје, у мају, јуну, јулу, августу и септембру замрзавамо свеже воће и трошимо пет пута више струје него у осталим месецима, али је тада и производња пет пута већа” наводи власник “АБД прома” Александар Јаковљевић. “Свако од људи који аплицира за пројекте добиће велики износ гранта, уз повољне кредите који прате целу финасијску конструкцију” рекла је министарка Јадранка Јоксимовић. “Велики део буџета града издвајамо за подстицаје у пољопривреди” истакао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Фирму “АБД пром“ у Јевремовцу протеклог понедељка су посетили шеф делегације и амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жофре, министарка за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Шапца Александар Пајић. Разлог посете је соларна електрана захваљјући којој се ова компанија снабдева електричном енергијом, а која је изграђена из ИПАРД фондова. Фирма се бави производњом и продајом свежег и смрзнутог воћа.

Човек са визијом
Власник и директор “АБД прома“ Александар Јаковљевић је навео да је у иностранству пре доста година видео соларне панеле и да је маштао да то једног дана и сам направи. Прилику је искористио 2019. године, када се појавила могућност да може да аплицира за овакав пројекат код Министарства пољопривреде.

-Нисам много размишљао, почео сам да прибављам документацију, што је обиман посао. Међутим, велика олакшица ми је била што су сви објекти имали употребне дозволе одмах по завршетку изградње, а то је био један од услова за аплицирање. Пред крај године сам, међу првима, поднео захтев за овај пројекат. Снага ове соларне електране је приближно 600 киловата. Лети трошимо највише струје, у мају, јуну, јулу, августу и септембру замрзавамо свеже воће и трошимо пет пута више струје него у осталим месецима, али је тада и производња пет пута већа. Тих месеци имамо довољно, а ових осталих имамо вишкове које пласирамо Електропривреди Србије. Важно нам је да имамо енергију за сопствене потребе. Инвестиција није мала. Пре две године је било чудно да улазим у кредит од 72 милиона динара са ПДВ-ом, али то је било на месту. Рок отплате ће бити краћи него што смо предвиђали, зато што је енергија драстично поскупела, рекао је Александар Јаковљевић.

Фото: "Глас Подриња"


ЕУ даје још више средстава
Емануел Жофре је изразио велико задовољство због онога што је видео у компанији “АБД пром”. Истакао је да се у овом пројекту види ефекат удруживања снага ЕУ и Србије којима се уводе промене у српској пољопривреди.

Емануел Жофре, шеф делегације и амбасадор ЕУ у Србији, Фото: "Глас Подриња"


-Овим пројектом су повећане активност и конкурентност ове фирме, а важан је еколошки елеменат. ЕУ већ дуго сарађује са Министарством пољопривреде и у оквиру ИПАРД-а смо још одавно издвојили 175 милиона евра. Тај новац ће моћи да генерише инвестиције од укупно 600 милиона евра у пољопривреду. Пошто желимо да урадимо још и више, тренутно разговарамо о наредној фази ИПАРД-а III за који ћемо издвојити 280 милиона евра. То су све бесповратна средства, која ће са суфинансирањем државе Србије и компанија пружити пољопривреди много више.

Разговарамо са Министарством које су то мере које бисмо могли да спроведемо. Ми бисмо волели да се овај новац искористи за унапређење општинске инфраструктура, изградњу руралних путева... Слушаћемо шта пољопривредници кажу, да видимо какви су њихови планови и онда ћемо томе прилагођавати мере. Постижемо одличне ефекте од када смо кренули са применом ових мера. Извоз у Србији се удвостручио и више од половине тог извоза иде у земље ЕУ и ствари се великом брзином мењају на боље.

Желимо да будемо сигурни да сви ресурси који су на располагању, сва средства која имамо, стигну до самих пољопривредника како би могли да реализују пројекте, а у циљу да се модернизују, буду конкурентни на тржишту и буду еколошки, рекао је Емануел Жиофре и похвалио Министарство пољопривреде, на челу са министром Недимовићем, да вредно ради на томе да са убрзају све процедуре.

Шеф Делегације ЕУ је истакао да је све што раде у циљу тога да што боље припреме Србију за чланство у ЕУ. Сматра да Србије треба да буде део европске породице како би заједно били јачи.

Акценат на “зеленој пољопривреди”
Министарка Јадранка Јоксимовић је навела да је 2014. године, када је преузела дужност минстра и националног ИПА координатора, њен први задатак био да ослободе средства из ИПАРД-а (ИПА фондова намењених за развој пољопривреде).

-Прво је требало Управу за аграрна плаћања, која је дуго била у Шапцу, пребацити у Београд, јер је то био услов Европске комисије. То је реализовано 2016. године и ми смо ослободили тих 175 милиона евра за седмогодишњи период, од 2014. до 2020. године. Један од успешних пројеката је овај који је реализовао домаћин и човек са визијом Александар Јаковљевић, који је показо да се не плаши да уђе у процес промене. Тај процес нас чека управо у погледу коришћења обновљивих извора енергије и свега што је зелена агенда за Европу и Србију, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Предност женама и младима
-ИПАРД III ће посебно обратити пажњу на пројекте који ће се тицати родне равноправности и учешћа жена у пољопривредној производњи. Ми у пројектима који су аплицирани имамо само око 23 одсто жена, а мисим да би то требало да буде много више. Такође, ту су и млади. Отприлике сваки 14. који аплицира за пројекте из области пољопривредне производње има мање од 40 година. Просечна старост власника пољопривредних газдинстава који су аплицирали је 61 година. Мораћемо да подстакнемо младе како би остајали на селу и морамо подстаћи равномеран регионални развој, рекла је Јадранка Јоксимовић.


Министарка је најавила нови седмогодишњи период, 2021. до 2027. када Србији треба да буде доступно 288 милиона евра гранта за пројекте из области пољопривреде, али ће око 40 одсто тих средстава бити намењено подизању учешћа обновљивих извора енергије и “зелене пољопривреде”. Позвала је сва регистрована пољопривредна газдинства да се заинтересују за овај начин производње.

Јадранка Јоксимовић, министарка за ЕУ интеграције, Фото: "Глас Подриња"


-Свако од људи који аплицира за пројекте добиће велики износ гранта, уз повољне кредите који прате целу финасијску конструкцију. Било би поражавајуће да не радимо заједно на томе, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Пример за целу Србију
Бранислав Недимовић је истакао да је држава, заједно са ИПАРД-ом успела да са Александром Јаковљевићем реализује његов сан, али да је и сан свих у Министарству да мењају српску пољопривреду, да буде што више извоза и што више профита.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Фото: "Глас Подриња"


-ИПАРД служи за то да реализује појединачне инвестиције. Александру Јаковљевићу је трошак електричне енргије био 8 до 10 одсто. Инвестиција ће се вратити за четири године. Век соларних панела је 15 до 20 и он неће имати тај трошак, него ће му то остати као профит. Са друге стране, он је пионир нечега где у техничко - технолошком напретку српску пољопривреду померамо неколико корака напред. Ово ће бити пример за целу Србију. Прошле године људи нису веровали ни у роботизацију у сточарству, сада имамо захтев из Варне да што пре кренемо са новим конкурсима за роботизацију, рекао је Недимовић.

Откривају се злоупотребе субвенција
-Чињеница је да злоупотреба субвенција има. Доносе фалсификоване рачуне и фактуре. То је мањи број пољопривредника, али их има. Ми то откривамо у координацији са полицијом и тужилаштвом. Неки резултати су већ виђени. За последњих годину и по дана је било 180 хапшења по овом основу. Биће их још ових дана. Морамо томе да станемо на пут због поштених пољопривредника, који раде. Неки су мислили да због короне нико ништа неће контролисати. Контролисаће се и узимање пољопривредног земљишта у закуп, по основу сточарства, рекао је Недимовић у Јевремовцу


Говорио је и о новом циклусу српске пољопривреде који иде у смеру дигитализације, како би људи могли сами да подносе захтев, али и да контролишу предмет. На тај начин ће се убрзати обрада захтева и подићи транспарентност на високи ниво.

ИПАРД није компликован
Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, изразила је задовољство што један овакав пројекат може да се види баш у Шапцу.

-Један човек је имао визију, нашао начин како да повећа свој приход и има уштеду енергије. Нас у наредном периоду очекује завршетак позива за меру III и још један позив за меру I, односно за улагање у физичку имовину. Пољопривредници и на овом примеру могу да виде да ИПАРД није компликован, да могу да се поднесу захтеви, да се они одобравају и да се враћају врло високи износи и да озбиљно могу да унапреде своју пољопривредну производњу, рекла је Биљана Петровић

Велика издвајања за пољоприведу
Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да му је драго што је пројекат реализован у Шапцу изазвао овако велику пажњу и што је Александар Јаковљевић могао да оствари свој сан. Подсетио је да је Шабац међу локалним самоуправама које дају највеће подстицаје за пољопривредну производњу у Србији.

-Велики део буџета града издвајамо за подстицаје у пољопривреди. Овај добар пример сарадње са државом, али и са фондовима ЕУ говори да можемо да направимо значајне помаке у квалитету пољопривредне производње. Соларна електрана, коју ово предузеће користи, омогући ће граду Шапцу мању потрошњу електричне енргије из система који сви заједно користимо, а вишак који се овде произведе биће враћен у енрегетски систем Србије. То је још један доказ колико визија једног човека и примери добре праксе могу да утичу на заштиту животне средине и коришћење обновљивих извора енергије. Велико је задовољство што овакве фирме дају пример осталим пољопривредним произвођачима из Мачванског округа који су такође опредељени према Шапцу, рекао је Александар Пајић.
Фирма “АБД пром” уградила је око 2.000 панела на кровове својих зграда.
М.М.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa