Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Синиша Мозетић - И даље у потрази за песмом

Освајање слободе

„Убеђење да је наша слобода одређена једино количином новца који поседујемо, сигурно је и доминантно и погрешно. Мислим да нас недостатак самоспознаје, као и неспремност да прихватимо лепоту обичности и једноставности, да откријемо у шта верујемо и шта нас боли, па то искрено саопштимо и себи и својим пријатељима – чини неслободним“, каже Синиша Мозетић
Након књига „Научите судоку“ (2008.), „Може ли једно питање, професоре?“ (2018.), „У потрази за песмом“ (2019.), из пера професора математике у пензији, Синише Мозетића, проистекла је нова збирка песама „И даље у потрази за песмом“.

-У наслову збирке: ”И даље у потрази за песмом” реч песма понајвише симболизује оно што је у нашим малим и обичним животима лепо и вредно, а да тога нисмо довољно и на прави начин свесни. Потрага означава присећања, и тражење начина да се она прикажу и опишу на начин који је разумљив и близак читаоцима, у којима ће се они пронаћи и препознати – каже Синиша Мозетић и напомиње да је „према речима читалаца, збирка неочекивано и интригантно, подељена данима у недељи“.

Вечност
Још увек покушавам да напишем песму коју ћеш читати са сузом у оку и осмехом благим о тим украденим, најлепшим разнобојним секундама несташним и само вашим, толико драгим.


-Ова подела није тематска, само тихо оставља читаоцу могућност жељеног предаха. Делом је инспирисана музичким текстом : ”Јутро ће променити све”, који је можда мање познат млађим генерацијама, а написао га је наш рокер, писац и сценариста Душан Прелевић Преле..
У жељи да обележи живот између два велика тренутка, пише о универзалним темама, без претензије да његово искуство буде „мера свих ствари“.

-Оковани безбројним бесмислицама и понуђеним стереотипним одговорима на изазове свакодневнице, не стижемо да се довољно бавимо собом и лепотом живота, да уживамо у заласку сунца или мирису пољског цвећа, у случајном дану се одмарамо и опуштамо слушајући: “Како је предиван свет!” легендарног Луја Армстронга. “Спознај себе” је старогрчки запис на улазу пророчишта у Делфима.

Приписује се неколицини античких мислилаца, међу којима и Сократу. Као средњошколци смо били сувише млади да бисмо разумели античке мудраце, а касније смо их заборавили, јурећи за новцем и славом – наводи Мозетић и напомиње да тек када духовни свет буде одредница вредности може се говорити о истинској слободи.

Збирком “ И даље у потрази за песмом” покушао сам да помогнем у освајању слободе и достигнем је заједно и у корак са читаоцима. Педаљ по педаљ, коцкицу по коцкицу мозаика наших живота


-Уверен сам да постоји тренутак када новац престаје да буде реална потреба, а даља жеља за његовим стицањем нас, нажалост, претвара у богате робове. Убеђење да је наша слобода одређена једино количином новца који поседујемо, сигурно је и доминантно и погрешно. Мислим да нас недостатак самоспознаје, као и неспремност да прихватимо лепоту обичности и једноставности, да откријемо у шта верујемо и шта нас боли, па то искрено саопштимо и себи и својим пријатељима – чини неслободним. Збирком “ И даље у потрази за песмом” покушао сам да помогнем у освајању слободе и достигнем је заједно и у корак са читаоцима. Педаљ по педаљ, коцкицу по коцкицу мозаика наших живота.
Како истиче, тежи да пише „о нама“ и свему ономе што радује, или тишти обичног човека.

-Верујем да није добро када пишемо о себи и за себе, или само о другима и за друге, да се њима свиди. Можда је најлепше увек говорити и писати о нама и за нас, што сам и желео и покушао дуологијом Потрага за песмом.Чини ми се да је у модерној поезији све више присутан недостатак потпуне искрености, емпатије и поистовећења са жељама, веровањима и надањима читалаца, као последица наметнуте самоће и виртуелних дружења. Иако нисам песник, покушао сам да у својим текстовима потражим и опишем заједничке, светле и свевремене нити наших живота, и то назвао – потрагом за песмом – напомиње Мозетић.

Штампање књиге је финансирала Градска управа града Шапца, одлуком Комисије за финансирање пројеката у култури.
М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa