Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА

Први век чувара здравља

Свечаном академијом у амфитеатру Академије струковних студија, Завод за јавно здравље Шабац обележио је 100 година постојања и рада. Прославу су увеличали бројни уважени гости.
Претече завода, епидемијске комисије и бактериолошке станице, на овим просторима настале су почетком 20. века, из потребе земље опустошене Првим светским ратом, којом су харале многе заразне болести. Једна од првих пет сталних бактериолошких станица на територији Краљевине Југославије, прва у Србији, била је у Шапцу. Основана је пре једног века, 1. новембра 1921. године.

- Част ми је и изузетно задовољство што са колегама из Шапца делим радост овог значајног јубилеја. Постигнути резултати стварају изузетне утиске и дају енергију и посебан ентузијам да у овим тешким временима смогнемо снаге и добијемо победу над пандемијом, рекао је др Горан Стаменковић, в.д. помоћника министра здравља за инспекцијске послове.

О значају Завода за јавно здравље у изазовним ситуацијама и шабачком Заводу као лидеру говорила је директорка Института за јавно здравље Србије др Верица Јовановић.

- Завод за јавно здравље Шабац представља кључну институцију превентиве на територији Мачванског округа. Још једном је потврђено да превентивна установа представља кључ у процесу планирања превентивних активности и контроли инфекције. Као што је пре 100 година на сузбијању маларије, дифтерије и других заразних болести бактериолошка станица имала улогу лидера, тако и сада Завод за јавно здравље Шабац има своје место и циљеве, а крајњи циљ је очување здравља становништва популације и контрола пандемије, истакла је др Јовановић.

Др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац, нагласио је да 100 година постојања осим поноса доноси и обавезу да се ради још квалитетније и пожртвованије.

Фото: "Глас Подриња"


- Завод за јавно здравље увек је делио судбину свог народа у свим пандемијама, од самог почетка свог оснивања. У Србији се скоро две године боримо са пандемијом Ковида-19. Важно је да смо послали поруку са овог скупа – да само заједно можемо победити пандемију, да станемо на један фронт и будемо спремни за све друге изазове који су пред нама.

Др Игор Драгичевић, помоћник директора ЗЗЈЗ Шабац говорио је о историји једновековног Чувара здравља, од прве бактериолошке станице до мобилне апликације која има за циљ да корисницима пружи информације везане за корона вирус, вакцинацију, ваздух, аеро-загађење и све остале делатности и услуге које Завода.

Прослава века постојања била је прилика да се Завод за јавно здравље Шабац захвали и истакне посебан допринос појединаца који су били на челном месту ове институције. Повеље су добили прим. др Небојша Софронић и прим. др Милијана Поповић, а постхумно су додељене др Сободану Нићифоровићу и др Момчилу Бркићу. Једина установа којој је додељена повеља је Ветеринарски специјалистички институт.

Градоначелник др Александар Пајић честитао је рођендан директору и запосленима у шабачком Заводу за јавно здравље.

- Велика је привилегија за град Шабац што на својој територији има референтну здравствену установу која траје читав век. У години великог јубилеја, али и великих изазова, желим да запослене у овој установи, на челу са директором др Бранком Вујковићем, јавно похвалим и охрабрим да наставе посвећено да обављају све своје радне задатке, рекао је градоначелник Пајић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa