Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
“Жупска рана” из школског пластеника

“Жупска рана” из школског пластеника

Ученици пољопривредне струке Средње школе у Коцељеви су, под менторством својих професора, а у сарадњи са Институтом за повртарство Смедеревска Паланка, кроз програм професионалне праксе однеговали семенске усеве паприке “Жупска рана.

Процес од семенке до паприке и бербе плодова свог рада будући пољопривредни стручњаци су представили у кратком видео прилогу, снимљеном у школском пластенику, који је у колективу Института за повртарство пробудио осећај поноса домаћом производњом и оснажио веру у будућност. Зато су у госте позвали професоре и ученице које су биле актери овог прилога.
Милица Пауновић и Невена Живановић су имале прилику да обиђу пословно-истраживачки круг Института у Смедеревској Паланци.

Домаћини су им представили детаље лабораторијског и научноистраживачког рада, процесе производње семена, са надом да ће се млади ученици из тамнавског краја заинтересовати за науку. Гошћама из коцељевачке средње школе уручени су и поклони, а сама посета овој установи као и практична искуства садње и неговања паприке у пластеничким условима веома им је значила.
Семеном паприке “Жупска рана”, произведене у Коцељеви, након пријема у биолошки магацин, доделе партије и дораде, лабораторијског испитивања здравствене исправности и контроле квалитета семена, као и испуњености свих прописаних услова, биће засејане баште и плодне парцеле у Србији али и на Балкану.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa