Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележен Светски дан борбе против АИДС-А

Ставимо тачку на неравноправност

У склопу овогодишње кампање обележавања 1. децембра – Светског дана борбе против АИДС-А, представници Завода за јавно здравље Шабац су у сарадњи са представницима Асоцијације Дуга Шабац организовали саветовање и бесплатно тестирање на ХИВ, у среду у Карађорђевој улици (испред старе робне куће) у периоду од 10.00 до 12.00 часова.

Активности су организоване под покровитељством Националне канцеларије за ХИВ/АИДС, односно Министарства здравља Србије.

-Пандемија ХИВ-ом траје већ 40 година а и даље је здравствени проблем. Овогодишњи слоган је „Да ставимо тачку на неравноправност, јер управо та неравноправност, економска, друштвена, правна, културна је одраз зашто не можемо планиране циљеве да испунимо. То су циљеви да 90% особа са хив-ом сазнају свој статус, да буде потврђен, да се одмах ставе на ативирусну терапију. 20% људи још увек не зна да је хив позитивно – нагласио је прим. др Небојша Софранић и додао да је на територији Мачванског округа регистрован 71 потврђен случај, а на територији Шапца 32 случаја (28 мушкараца и 4 жене).

Фото: "Глас Подриња"


Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, у Републици Србији је регистровано 4317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2104 особе оболеле од АИДС-а, док је 1179 особа инфицираних ХИВ-ом умрло од АИДС-а, а још 136 инфицираних ХИВ-ом је умрло од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом.

У оквиру ове акције дељен је и промотивни материјал. Ове године на територији Србије регистровао је 13 нових случајева.

Пандемија узрокована ХИВ-ом је до краја 2020. на светском нивоу однела више од 36 милиона живота, док је више од 79 милиона људи било инфицирано. Међутим, са све већим приступом ефикасној превенцији, дијагностици, лечењу и нези особа инфицираних ХИВ-ом, укључујући и опортунистичке инфекције, ХИВ инфекција је постала хронично здравствено стање које омогућава људима који живе са ХИВ-ом да воде дуг, продуктиван и здрав живот.

Фото: "Глас Подриња"


Асоцијација Дуга Шабац и овог пута подршка је обележавању Светског дана борбе против АИДС-А. Поред тога, током целе године баве се саветовањем и тестирањем како на ХИВ тако и на друге полнопреносиве инфекције.

-По јучерашњим подацима које је изнела др Данијела Симић шефица националне канцеларије за ХИВ, туберкулозу и полнопреносиве инфекције ове године је укупно био 121 новооткривен случај ХИВ инфекције, у односу на прошлу годину када је било 59 новооткривених случајева. Међутим, не смемо заборавити да је прошла година била година када је почео и ковид те је смањена могућност како институција, нарочито када су епидемиолози у питању који су носиоци превенције хива у Србији али и одређене организације цивилног друштва које нису могле да спроводе своје активности баш због ковид пандемије – рекао је председник Управног одбора Асоцијације Дуга Александар Прица.

После седам година рада на припремама и пилотирању Out Rich-а као иновативног међусекторског метода рада Асоцијација Друга је успела да код Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања добије отворена врата за стандардизацију овог међусекторског и превентивног метода и већ до априла наредне године могла би се очекивати прва превентивна међусекторска услуга.
Процењено је да је на крају 2020. године 37,7 милиона људи живело са ХИВ-ом, од којих је 53% било девојака и жена.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa