Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Под окриљем великана Михаила Ђурића
У Библиотеци шабачкој представљен зборник радова

Под окриљем великана Михаила Ђурића

„Михаило Ђурић је један од великана наше културе, чувар достојанства филозофије, српства. Циљ Зборника је да осветли лик и дело познатог Шапчанина, али и да покаже све што је претходних пет година рађено у Шабачкој гимназији и Библиотеци шабачкој. Надамо се да ће вратити у центар интересовања дело Михаила Ђурића које је било скрајнуто деценијама, али и да ће бити полазиште и извориште за даље домете науке и филозофије“, рекла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић
У Библиотеци шабачкој представљен је зборник радова „У окриљу великана: Дани Михаила Ђурића у Шапцу 2016-2020“ посвећен једном од највећих мислилаца града у ком су сумиране импресије, научна сазнања и програми настали током претходних пет година на научним скуповима у знак сећања на академика Ђурића.

Зборник за великана
Како су истакли приређивачи и издавачи на промоцији за новинаре обимaн и студиозан зборник, на 450 страна и 30 ауторских текстова само је део материјала о српском филозофу, социологу, професору Правног факултета Универзитета у Београду и академику САНУ.

-Михаило Ђурић је један од великана наше културе, чувар достојанства филозофије, српства, те се надамо да ћемо у бољим околностима организовати представљање зборника јавности. Циљ дела је да осветли лик и дело познатог Шапчанина, али и да покаже све што је претходних пет година рађено у Шабачкој гимназији и Библиотеци шабачкој. Надамо се да ће вратити у центар интересовања дело Михаила Ђурића које је било скрајнуто деценијама, али и да ће бити полазиште и извориште за даље домете науке и филозофије. Верујем да ће бар делимично успети да одговори на питање ко је био Ђурић, те се надам да ће бити један у низу зборника који ће показати богатство културне баштине нашег града- навела је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић и додала да ће зборник „успоставити јединство мисли и мишљења са великанима српске културе и изградити духовни мост како би њихове идеје биле доступне будућим генерацијама“.

Михаило Ђурић је рођен 22. августа 1925. године у Шапцу. Студирао је право, филозофију и класичну филологију у Београду. Докторирао је 1954. на Правном факултету с тезом „Идеја природног права код грчких софиста“. Исте године је изабран за асистента на Правном факултету, на коме је прошао кроз сва универзитетска звања. Предавао је Историју политичких теорија, Општу социологију и Методологију друштвених наука. Удаљен је са Универзитета и 1973. био је девет месеци у затовру због говора одржаног 18. марта 1971. у вези са уставним амандманима. Од 1974. до 1989. био је научни саветник у Институту друштвених наука у Београду, када је враћен на Правни факултет. У истом периоду деловао је као гостујући професор за филозофију на универзитетима у Бечу, Западном Берлину и Аугсбургу, а држао је појединачна предавања и на многим другим немачким и аустријским универзитетима. Покретач и главни уредник часописа “Филозофски годишњак”, који од 1988. излази као гласник Института за филозофију Филозофског факултета у Београду. Добитник је Октобарске награде града Београда за 1990. годину. Члан Српске академије наука и уметности у Београду и Европске академије наука и уметности у Салцбургу. Преминуо је 25. новембра 2011. године. (САНУ)


Дани Михаила Ђурића
Програми у Библиотеци и Шабачкој гимназији од 2016. до 2020. године реализовани су уз подршку Града и Правног факултета у Београду, док су иницијатори манифестације академик проф. др Данило Баста и проф. др Јовица Тркуља, који је уједно и приређивач зборника.

-Када једна средина одлучи да негује успомену на знамениту личности из свог града, то значи да вредности која је особа поседовала сматра трајним и дуговечним, и које у будућности треба да буду репрезентативне. Град Шабац је начинио прави корак када се одлучио да на пету годишњицу смрти великана као што је Михаило Ђурић подсети све на његов лик и дело. Зборник јесте право подсећање, а сведочанство о свему томе оставиће интелектуалци и људи који су добро познавали значај његовог рада и деловања. Њихови радови остаће као трајан допринос култури читаве државе, али превасходно Шапца. Верујем да смо успели да допринесемо томе да се најмлађи суграђани упознају са његовим ликом и делом, слушајући предавања истакнутих интелектуалаца, његових савременика - рекао је Дејан Живановић сарадник за културу Одељења за друштвене делатности града Шапца.

Скромни мислилац и академик
Доцент Александар Гордић, лектор и коаутор зборника указао је на значај стваралаштва Ђурића напомињући да зборник није написан у суперлативу, иако је посвећен лику и делу академика који то свакако заслужује.

-Ђурић се може окарактерисати као највећи мислилац друге половине 20. века, али то нигде не пише - нагласио је доцент Гордић.

Професор филозофије Шабачкe гимназијe Верољуб Илић подсетио је присутне на чињеницу да је Миахило Ђурић био ученик тадашње Више гимназије током Другог светског рата, и да је под окриљем ове образовне установе спознао љубав према мудрости и науци.

-Поносни смо што се у новом издању уџбеника филозофије постоји белешка и текст о Ђурићу у контексту политичког ангажовања, али прогона због слободе мишљења. Био је филозоф највећег ранга и желимо да чувамо сећање на њега и његове етичке погледе у домену филозофије. У оквиру манифестације „Дани Михаила Ђурића“ уградили смо његов лик у галерију великана у школи, као што су Јован Цвијић, Лаза Лазаревић, Милић од Мачве, Милева Марић Ајнштајн - појаснио је професор Илић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa