Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Светски дан особа са инвалидитетом

Креативна реализација у специфилним околностима

Година обележена ковид инфекцијом. Креативношћу реализовали планиране активности не одузимајући приоритет бризи о здрављу. Стална заједничка борба на превазилажењу препрека. Град наменио 260 милиона динара из буџета за област социјалне заштите
Према званичним подацима 15% светске популације има неки облик инвалидитета, борба за побољшавање њиховог положаја и омогућавање свих предуслова за повећање могућности и квалитета живота за њих траје свакодневно, а уједињене нације су 1992. године 3. децембар установиле као Међународни дан особа са инвалидитетом. Као и претходних година на овај датум, Удружење параплегичара Мачванског округа сумирало је резултате остварене у протеклих 12 месеци.

-Иако је и ова година обележена ковид инфекцијом, били смо креативни и упорни да велики део активности спроведемо на алтернативне начине, почев од онлајн комуникације до радионица које су корисници реализовали у својим приватним домовима, а циљ и мотив су били стална жеља за интеграцијом особа са инвалидитетом, укључивање у друштвене токове и квалитетно испуњавање слободног времена. Традиционалну презентацију учињеног организујемо у нешто ужем кругу пријатеља и званица, управо због здравствене безбедности, а највећа жеља је да наредног 3. децембра Дан особа са инвалидитетом обележимо у бољим епидемиолошким околностима – истиче секретар УПМО Славиша Савић.

У свакој од активности апосотрофирана је брига о здрављу, али захваљујући жељи и посвећености свих чланова значајан део планираног је реализован на квалитетан начин. Сваке године се учини нови искорак, а план за наредну је да се „корачање“ у правом смеру настави.

-Заједничким напорима са Градском управом и другим друштвеним чиниоцима Удружење параплегичара Мачванског округа и друга удружења особа са инвалидитетом наставиће да побољшавају живот, односно омогућавају услове да наши чланови и сви они који имају неки вид инвалидитета несметано функционишу, те да Шабац буде град за све нас – додао је Савић.

Иако је и ова година обележена ковид инфекцијом, били смо креативни и упорни да велики део активности спроведемо на алтернативне начине, почев од онлајн комуникације до радионица које су корисници реализовали у својим приватним домовима


Град сигуран и поуздан парнет
Сарадња са Градом је на високом нивоу од оснивања Удружења, а жеља свих актера сарадње је да и у наредном периоду заједно остварују зацртано у заједничком циљу бољег и квалитетнијег живота особа са инвалидитетом.

Фото: Глас Подриња


-Град Шабац води изузетно одговорну социјалну политику и све услуге и права која особе са инвалидитетом могу да остваре планирана су у буџету и за ову намену су буџетска издавања из године у годину све већа. У 2021. години смо утрошили 260 милиона динара за права и услуге из области социјалне заштите. Ми смо лидери у Србији по броју услуга и пример добре праксе када је у питању социјална заштита, услуге иновирамо и надограђујемо. Од ове године је услога персоналног асистента прешла са пројектног на буџетско финансирање. Четири године реализујемо услугу личног пратиоца за децу са сметњама у развоју. Не постоји листа чекања, што је још један пример добре праксе на нивоу Србије. Током године на измаку смо отворили предах смештај. Континуирано планирамо и нове услуге, попут становања уз подршку за особе са инвалидитетом као и друге које ће унапредити живот наших суграђана из ове популације, односно осетљивих категорија – рекла је Јелена Милошевић, члан Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање.

Уз презентацију остварених планова током 2021, Удружење је, такође традиционално, уручило захвалнице удружењима, организацијама и појединцима са којима је остварена успешна сарадња у текућој години.
Д. Б.

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa