Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Затварање још једне дивље депоније
МИНИСТАРКА ИРЕНА ВУЈОВИЋ ПОСЕТИЛА СОВЉАК

Затварање још једне дивље депоније

“Овде ће се све санирати по пропису, урадиће се фолије када се отклони слој земље и више деценија нагомилаван отпад, биће постављена ограда и овај простор биће озелењен и пошумљен” навела је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић прошлог петка је обишла радове на санацији, затварању и рекултивацији дивље депоније у Совљаку. Радови се финансирају највећим делом средствима из Министарства, а мањим делом из буџета Општине Богатић.

-Председник Општине Богатић је долазио у Министарство и предложио ову депонију као један од највећих еколошких проблема у овој општини. Наставићемо да затварамо депоније широм Србије и наредне године. Овде имамо планове за уклањање још једне депоније. Проблем је што се депоније налазе у насељеним местима, сметају грађанима, шире се непријатни мириси. Неопходно је да све радимо по највишим светским стандардима. Овде ће се све санирати по пропису, урадиће се фолије када се отклони слој земље и више деценија нагомилаван отпад, биће постављена ограда и овај простор биће озелењен и пошумљен. Поред се налази производња здраве хране, односно воћњаци. Ова слика се мора променити. За овај округ је значајно да ћемо у потпуности решити проблем управљања чврстим отпадом. Богатић и Шабац иду на Регионалну депонију Срем - Мачва и тај систем већ финкционише, а остале општине чека рециклажжни центар у Ваљеву, рекла је министарка Вујовић.



Министарка се захвалила грађанима Богатића који су иницирали почетак чишћења депонија.
Председник Општине Богатић Милан Дамњановић захвалио се у име мештана Богатића и Совљака Влади Републике Србије и Министарству заштите животне средине.

-Министарство је издвојило 30 милиона динара за санацију ове депоније, а Општина Богатић је издвојила 6 милиона динара. Од 1. октобра смо у Месној Заједници Совљак почели и организовано прикупљање отпада, тако да ће у потпуности бити решен проблем отпада у овом селу. Даљи задатак нам је да наставимо са уклањањем депонија. Израда пројекта за депонију у Бадовинцима је у току и надам се да ћемо наставити сарадњу са Министарством и обезбедити средства за даље санирање депонија, рекао је Милан Дамњановић.

Славишу Перића, из Савета Месне заједнице Совљак, се захалио општинском руководству, Министарству и министарки Вујовић на овом пројекту, за који истиче да им је био преко потребан.

-Хвала што су имали разумевања. Постало је неподношљиво. Куће су близу. Нисам очекивао да ће све ићи овако брзо, рекао је Перић, а министарка га је овом приликом замолила и да контролише ову локацију да се депонија не направи поново.



Министарка је навела да су Општини Богатић на коришћење дали и камере како би се контролисале и друге дивље депоније. Као посебан проблем навела је одлагање животињског отпада у Бадовинцима.
Поред дивље депоније се налазе засади воћа. Небојша Томашевић на овој локацији има засад јабука.

-Људи који буду долазили овде да оставе воће, као и купци који буду долазили у откуп хладњаче, доћи ће на лепо место. Моћи ћемо да се поносимо овим крајем. Незгодно је било не само због непријатног мириса, него и због тога што је ветар разносио смеће на све стране. Читав овај реон је био у лошем стању. Црпимо и воду из ове земље за заливање. Када се уклони депонија и та вода ће бити боља, навео је Томашевић.

Министарка је током посете најавила и изградњу више од 160 километара канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода у Богатићу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa