Инфо

10. новембар 2011.10. нов 2011.
НАЈВАЖНИЈИ ОРГАН У ПОСТУПКУ РЕСТИТУЦИЈЕ БИЋЕ УМНОГОМЕ ЗАВИСАН ОД ИЗВРШНЕ ВЛАСТИ

НА ПОТЕЗУ АГЕНЦИЈА ЗА РЕСТИТУЦИЈУ

Агенција је обавезна да објави у року од 120 дана од дана ступања на снагу Закона о враћању имовине и обештећењу позив за подношење захтева за враћање имовине у најмање два дневна листа. Управни одбор и директора Агенције именује и разрешава Влада Републике Србије
Дуго очекивани почетак денационализације у Србији, као и њена ефикасност и успешност, понајвише ће зависити од Агенције за реституцију, чија ће највећа бољка бити ““ зависност од извршне власти!
На основу члана 51. Закона о враћању одузете имовине и обештећењу оснива се Агенција за реституцију, ради вођења поступка и одлучивања о захтевима за враћање имовине, као и ради исплате новчане накнаде и обештећења. Агенција је обавезна да објави у року од 120 дана од дана ступања на снагу Закона о враћању имовине и обештећењу позив за подношење захтева за враћање имовине у најмање два дневна листа, који се дистрибуирају на целој територији Републике Србије, као и на званичном веб сајту министарства надлежног за послове финансија и Агенције. Закон је објављен у Службеном гласнику 28. септембра 2011. године, а ступио је на снагу осам дана по објављивању.
У питању је посебна државна, јавна, управна организација , која обавља законом поверене задатке на основу јавних овлашћења, али је одмах уочљиво да ће иста бити зависна од Владе, јер она је та која именује чланове Управног одбора и директора Агенције. Боље решење је било да то чини Скупштина Србије, јер то би значило за нијансу већу независност и самосталност у раду тако битног органа. Из праксе се зна, да када законодавна власт именује и разрешава функционере управних организација, оне су знатно ефикасније, храбрије и боље раде, неголи када над њима непосредну кадровску власта има Влада. Утицај извршне власти на њој зависне органе је доказано много већи, што не ретко доводи до разних незаконитости излоупотреба !
Агенција послује у складу са прописима о јавним агенцијама, има својство правног лица, са правима, обавезама и одговорностима утврђеним законом и Статутом, као највишим правним актом овог правног лица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa