Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Славица Ференц

Славица Ференц

СЛАВИЦА ФЕРЕНЦ, ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР АРХИТЕКТУРЕ, РУКОВОДИЛАЦ СЛУЖБЕ ЗА ПРОСТОРНО И УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ У ПРЕДУЗЕЋУ ИНФРАСТРУКТУРА ШАБАЦ

Здрав и интелигентан град

Усвајањем прве измене и допуне плана детаљне регулације „Сава парк“ у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама дефинисана је нова локација међународног путничког пристаништа, а са Савском авенијом и плажом овај простор ће се обликовати као важно туристичко место и место за јавне садржаје и манифестације. У току је израда нацрта детаљне регулације за изградњу канализационих мрежа са постројењима за пречишћавање отпадних вода у насељима: Слепчевић, Липолист, Дреновац и Прњавор, као и нацрта плана детаљне регулације за проширење гробља у Змињаку. Радићемо планове детаљне регулације „Бенска бара-Исток“ (Подручје између Кајмакчаланске и Кнеза Лазара), „Камичак“ (Блок између нове робне куће и улице Стојана Чупића са Мачванским тргом) , „Трг шабачких жртава“( Простор између Трга и улице краља Петра), а у Министарству је потврђен урбанистички пројекат за реконструкцију раскрснице код Капитола, каже наша саговорница, дефинишући планове да будући Шабац постане комфоран град
Дипломирани инжењер архитектуре Славица Ференц је високо образовање (седми степен стручности ) стекла 1987. године на Архитектонско-урбанистичком факултету у Сарајеву, после завршетка основне и средње школе у Шапцу.

Дуго је у овом послу (35 година) и обављала је различите послове у оквиру струке, зашта је добила већи број награда и признања. Доминантно се бави израдом стратешких планова који дефинишу просторни развој.

Љубазно се одазвала да говори за наш лист о актуелним питањима просторног и урбанистичког планирања Града Шапца.

ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ О НЕОПХОДНОСТИ ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА
- Шабац је модерно урбанистички постављен, са богатом традицијом у урбанистичком планирању, почев од првог познатог Генералног плана из 1930. године ( арх. Александар Бучин). Генерални урбанистички план из 1982. године који је радио Завод за планирање „План“ Шабац у сарадњи са београдским „Југинусом“ је први плански документ који се базирао на потпуно истраженим природним и створеним условима града, који је обрадио широк комплекс различитих утицаја на развој градске агломерације и којим су по први пут третирани и проблеми приградских насеља, каже на почетку Славица Ференц, детаљно описујући резултате које су донели предходни Генерални урбанистички планови, који се доносе углавном за десетогодишњи период.

- Оно што се може сматрати једном од позитивних тековина плана из 2008. године, који је и даље важећи, јесте подизање свести о неопходности зелених површина, како јавне, тако и осталих намена. Процењено је да је развој зелених и јавних површина трпео услед убрзаног развоја града и условљено је да је сваки инвеститор додатно обавезан да на својој локацији обезбеди одређено учешће зелених површина, како би се створио одређени систем који надограђује квалитет живота у граду и припомаже систему прихватања атмосферских вода, додаје наша саговорница помињући последњу седницу Скупштине Града на којој је између осталог донет сет одлука о изради веома важних планова за град Шабац. По свом значају се издвајају нови Просторни план Шапца и Генерални урбанистички план градског насеља Шабац и приградских насеља. Планови ће се радити у складу са Планом развоја града, чије се усвајање очекује за месец, два.

ПЛАНОВИ ЗА ГРАД И СЕЛА
- Просторним планом Града Шапца је обухваћена цела територија јединице локалне самоуправе, што значи да ће се осим карата које ће приказивати развој целе територије, поново радити и планови за сва села. Израда овог плана ће због обима послова трајати две-три године. У том времену ћемо сачекати и попис становништва и усвајање новог Просторног плана републике Србије, са чијим условима ћемо се ускладити, истиче Славица и наставља: „ Израда Генералног плана за Шабац и приградских насеља је законска обавеза за насељена места преко 30 хиљада становника. У овај нови план ће се уградити стратешки циљеви развоја простора који ће се касније детаљно разрађивати плановима генералне регулације.

Израда оба ова плана имају исте циљеве: Одрживи економски развој, уређење урбаних насеља, друштвено благостање, квалитет живота средине и добро управљање развојем. Овим плановима ће се утврдити основни правци просторног развоја до 2032. године. С обзиром да Служба наставља традицију ЈУП „План“ у континуираном праћењу промена у простору, на основу анализа, ми још сада знамо шта ће бити главни проблеми које нови сет планова доминантно мора да реши: повећање учешћа јавних површина и њихово уређење, повећање учешћа и квалитета зелених површина, отпорност на климатске промене и урбана мобилност. Тежићемо да применимо методологије које ће довести до савремених циљева уређења градова: “Здрав град” (Healthy city) и “Интелигентан град” (Smart city).

Шабац има срећу да нема проблема у обезбеђењу површина за развој стамбених и радних зона, тако да се можемо сада бавити подизањем квалитета живота. Најзначајнији ресурс сваког подручја је становништво. Како су демографске прогнозе катастрофалне на целом подручју Републике Србије, већина градова, па тако и Шабац свој даљи развој може да заснива једино на миграцијама из мањих средина.

АКТУЕЛНИ ПЛАНОВИ
Шта је планирано и где да се гради у Шапцу, до краја године?
- На децембарској седници Скупштине Града, усвојена је Прва измена и допуна плана детаљне регулације „Сава парк. У сарадњи са Агенцијом за управљање лукама, изменом је дефинисана нова локација међународног путничког пристаништа. Та локација се налази на месту старог пристаништа, код зграде коју зовемо Агенцијом. Са тврђавом и новим градским парком на локацији бивше касарне. Савском авенијом и плажом овај простор ће обликовати као важно туристичко место, као и место за јавне садржаје и манифестације. Локација где је пристаниште било опредељено основним планом, код мотела „Стари мост“ је задржана за марину. Планом је предвиђена и реконструкција Савске улице, са формирањем тротоара и бициклистичких стаза.

Већина важећих планова је јавно доступна на сајту Града Шапца. Процедуре доношења планова су дуге и компликоване, тако када се план једном донесе, тешко се мења. С тога је јако битно да се грађани укључују у процедуре доношења планова


У току је израда нацрта четири значајна плана детаљне регулације за изградњу канализационих мрежа са постројењима за пречишћавање отпадних вода у насељима: Слепчевић, Липолист, Дреновац и Прњавор. Усвајање ових планова се очекује у првој половини године. Геодетска служба је извршила премеравање свих улица у Дреновцу и Слепчевићу, а остале ажурирала. Од најзначајнијих геодетских послова можемо навести послове на припреми дела геодетских подлога за израду пројектне документације за канализационе мреже на подручју програма „Чиста Србија“ у дужини од око 80 км.

У току је израда нацрта плана детаљне регулације за проширење гробља у Змињаку и усвајање овог плана се очекује за око два месеца.

У 2022. Ће се радити и планови за које су раније донете одлуке, а они или нису завршени, или нису ни почети. План детаљне регулације „Бенска бара-Исток“( Подручје између Кајмакчаланске и Кнеза Лазара), „Камичак“( Блок између Нове робне куће и улице Стојана Чупића са Мачванским тргом), „Трг шабачких жртава“( Простор између Трга и улице краља Петра Првог).

У Министарству је потврђен урбанистички пројекат за реконструкцију раскрснице код Капитола. Уместо семафоризоване раскрснице ће се формирати кружни ток, чиме ће се олакшати проходност раскрснице.
Осим ових послова Служба за просторно и урбанистичко, ради и друге на парцелацији и препарцелизацији земљишта, као и припрему локација за расписивање тендера, урбанистичко техничку документацију за инфраструктурне мреже и објекте и геодетске послове.

Да ли су са Планом упознати грађани и на који начин?
- Већина важећих планова је јавно доступна на сајту Града Шапца. Процедуре доношења планова су дуге и компликоване, тако када се план једном донесе, тешко се мења. Стога је јако битно да се грађани укључују у процедуре доношења планова.

Учешће грађана је од велике помоћи. Пракса Службе је да континуирано прима захтеве грађана за изменом и допуном планова. Како је процедура израде дуга и скупа, по захтевима се поступа када Град наручи те измене, а већина се прихвати.

Искористила бих прилику да позовем грађане да сада када су донете одлуке о изради планова, доставе своје предлоге и захтеве за измене постојећих решења.

У целини и сажето, како треба да изгледа Шабац будућности?
- Лично, на ово питање увек волим да одговорим кратко: Комфоран град. То значи град где удобно живите. Раздаљине које прелазите су лако савладиве. Имате довољно јавних објеката и јавних простора који су репрезентативни. Имате све потребне инфраструктурне мреже и објекте. Дишете чист ваздух и углавном не примећујете урбанизам. Јер урбанистичка решења су добра само ако се не примећују. Код нас се о урбанизму говори само кад избије неки проблем. Ако се добро осећате у граду, онда су планови били добри. Ако није добро и ако то већини смета, мора се поправити. Нема ту пуно мистификације, закључује Славица Ференц, дипломирани инжењер архитектуре из „Инфраструктуре“ Шабац.
Љ.Ђукић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa