Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију
Састанaк са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком рударства и енергетике проф. др Зораном Михајловић

Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију

У организацији Министарства рударства и енергетике, у петак 21. јануара 2022. године, у згради Палате “Србија“, у сали Београд, одржан је радни састанак са начелницима управних округа, на тему “Пројекти у области унапређења енергетске ефикасности“. Председавала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

Са начелницима се разговарало о пилот пројекту и активностима које су спроведенe током 2021. године. Било је речи о наставку активности на реализацији нових пројеката и јавном позиву за субвенције за замену столарије, који ће Министарство рударства и енергетике расписати последње недеље јануара месеца 2022. године. У плану је да се у фебруару месецу распише јавни позив за субвенције за соларне панеле. Држава Србија има могућности да привредним субјектима, својим грађанима и домаћинствима помогне у смањењу потрошње електричне и топлотне енергије. Прошле године је у пројекту замене столарије учествовало 69 јединица локалних самоуправа, док се за соларне панеле пријавило 37 локалних самоуправа. Након реализације закључених уговора, очекује се смањење рачуна за утрошену електричну енергију од 20 до 30 процената по сваком домаћинству, а постижу се уштеде и на нивоу државе. Важно је нагласити да се доприноси и заштити животне средине, јер се смањује емисија угљен-диоксида. Пројекат се наставља и у овој 2022. години,за коју је планирано и обезбеђено 230 милиона евра за субвенције намењене замени столарије и постављање соларних панела. Најављене су олакшице и помоћ за девастиране општине и социјално угрожене грађане.

“Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују, смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида“, нагласила је министарка Михајловић.

“Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 30 до 35 одсто, због тога смо обезбедили довољно новца, јер је ово важан пројекат, као да градимо нову електрану“, изјавила је проф. др Зорана Михајловић.

Начелници управних округа изнели су податке о реализацији пројекта на територији округа и изразили захвалност на подршци коју им је Министарство рударства и енергетике пружило.

У раду састанка учествовао је и Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, који је изнео податке о реализацији пројекта за два града и четири општине са подручја Управног округа. Нагласио је да је мали број грађана учествовао на конкурсу за субвенције, па је потребно предузети активности како би у овој години тај број био значајно већи. У пројекту учествују градови Шабац и Лозница и општине Крупањ, Љубовија, Владимирци и Мали Зворник. Све локалне самоуправе су доставиле извештај о активностима које су током претходне године спроведене у функцији реализације пројекта, изузев општине Владимирци, која податке није доставила. Изнети су и подаци за општину Богатић, која не учествује у пројекту, али реализује другу фазу даљинског грејања, којим се постижу изузетно велике уштеде у потрошњи енергије и ефекти у заштити животне средине. Истакнута је квалитетна сарадња са Министарством рударства и енергетике.
Кабинет начелника Владана Красавца
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa