Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ЗИМСКЕ АВАНТУРЕ ШАПЧАНА НА ЈАХОРИНИ

Адреналинске везе

Група љубитеља зимских спортова, последњих годину дана руши предрасуде и на личном примеру показује да за уживање на ски стазама нису потребни велики новци, а ни скупа опрема
Обично их буде око двадесет. Углавном су на Јахорини, али су им познате и стазе Бјелашнице, као и Копаоника. Пре годину дана окупила их је љубав према зимским спортовима и налетима адреналина. Данас су, углавном, највећи овисници о међусобном дружењу. Део екипе: Предраг Јанковић, Милош Стевановић, Душко Јеличић, Душан Радојчин, Сања Брзаковић Ђурић и Марко Живковић, за “Глас Подриња”, описује њихова сновборинг и скијашка искуства.

Не мора да буде скупо
У Шапцу се много брине о традицији, а по истој спортови вредни пажње су фудбал, рукомет, кошарка и последњих година ватерполо. На скијање се традиционално гледало као на скуп хоби, намењен одабранима. О сновбордингу да и не говоримо. Међутим, група љубитеља белих спортова, последњих годину дана руши предрасуде и на личном примеру показује да за уживање на ски стазама нису потребни велики новци, а ни скупа опрема.

-Кренуло је прошле године. Шеровали смо и лајковали постове „Ника травела“ на друштвеним мрежама. Били су то једнодневни излети до Сарајева, који су прерасли у једнодневно уживање на снегу на стазама Јахорине- почиње причу Предраг Јанковић, иза којег је десетогодишње искуство у сновбордингу и разбијању неких табуа везаних за овај спорт.

Време за фотографисање, Фото: Приватна архива


-Добар борд са везовима може да се нађе за 200 евра, половне чизме су до 40 евра, кацига двадесетак, а јакну, такође половну сам набавио пре извесног времена за 500 динара. Превоз у овим нашим једнодневним групним варијантама је 20 евра. Најскупљи је заправо ски пас, који зависи од скијалишта до скијалишта. На Јахорини је од 35 до 50 марака, а на Копаонику је у ударном делу сезоне око 4.500 динара- објашњава Душан Радојчин, а на његову причу се надовезује Душко Јеличић:

Понекад је важно бити примећен на стази, Фото: Приватна архива


-Опрема је најмања инвестиција, када је узмеш једном имаш је годинама. Моја није коштала ни 80 евра, уључујући скије, везове, панталоне, јакну.

-Опција да један дан одем на скијање и да се увече вратим, па то онда поновим следећег викенда или неког другог ми је много прихватљивија због обавеза, него да проведем у месту десет дана, а мислим и да је јефтиније- додаје Милош Стевановић.

Скијање или сновбординг, питање је сад
Без обзира да ли је ваша љубав скијање или сновбординг, ужитак у додиру са белином је исти. За скијање је потребна чвршћа подлога, за бординг мекша, положај тела у првој варијанти је фронталан, у другој искошен, чизме су за скијање круће, за борд мекше, али најбитија ствар приликом овладавања било које од ове две вештине је учење уметности падања. Падови су неизбежни, али без последица ако знаш како да се приземљиш.

Скијање се брзо учи, Фото: Приватна архива


-Прво што треба да научиш је како да паднеш и исшчупаш се из неке невоље. Без инструктора или учитеља је тешко, јер бординг има низ правила које мораш да научиш, а онда постепено на стази да их практично увежбаш- каже Марко Живковић.

Када возите мотор имате машину која иде колико је програмирана, а овде сте ви та машина


-Прошле године сам научила да скијам, али ме није нешто вукло да наставим. Ове године сам решила да пробам сновборд, пробала сам и мислим да се никада више нећу вратити на скије. Много је већи адреналин и некако посебан доживљај- каже Сања Брзаковић Анчић.

Женски члан екипе:
Сања Брзаковић Анчић, Фото: Приватна архива


-Скијање се брзо учи, ко је луд да седи кући, каже песма, а ја се слажем са њом- даје свој глас скијању Душко Јеличић, а Милош Стевановић у сличном духу додаје:

-Скијање је спорт, а они који нису могли да га науче одлучили су се за борд.

Удар адреналина
Ноћ и испеглана стаза. Бордераши и скијаши одмарају од дневних узбуђења. Већина њих, али не сви. Неки, попут Предрага Јанковића, користе тренутак да се неометано спусте низ стазу. Циљ је постићи што већу брзину, а она на крају досеже невероватних 137 км/х.

-Ухватио сам моменат. Услови су били идеални. Ноћни спуст. Имао сам осећај да идем брзо, али не толико брзо. Зауставио сам се 40 метара даље од места где се обично заустављамо, а онда погледао у телефон и видео да сам ишао 137 км/х. Требало ми је два дана да се опоравим од удара адреналина. Тело ми је било у грчу- објашњава Јанковић.

Фото: Приватна архива


-Можете мало да створите представу која је то брзина уколико на аутопуту отворите прозор док возите 137 км/х, само што увек имајте на уму да сте тада у возилу, а на стази имате само своје тело и главу- покушава да дочара осећај Душко Јеличић, а Марко Живковић се надовезује:
-Од девете године возим разне моторе. Једном сам ишао 305км/х и снимао вожњу, али вожња даске и мотора не могу да се упореде. Када возите мотор имате машину која иде колико је програмирана, а овде сте ви та машина.

Само се упорност важи, а онда када вам ноге довољно ојачају, а тело усвоји задате покрете циљеве постављате сами


Нема лимита
Наши саговорници тврде да у спортовима којима се они баве не постоје границе, сем оних у вашим главама. Кажу да сновборд може научити свако да вози, као и скије, без обзира на године. Само се упорност важи, а онда када вам ноге довољно ојачају, а тело усвоји задате покрете циљеве постављате сами. Оно што је важно да знате је и да чувате једни друге на стази, јер као и у друмском саобраћају, много тога не зависи само од вас, већ и од других учесника.

Фото: Приватна архива


На стази често има и деце и оних који дођу да се сликају, у тим случајевима треба бити посебно обазрив. Јер, напокон, ту сте ради забаве, а не да би угрозили некога. А када већ о забави говоримо, требало би напоменути и да је коришћење стаза након конзумације алкохола забрањено, мада, можда вам се кроз прсте прогледа неко кувано вино.

Одмор после узбуђења, Фото: Приватна архива


Са одласком зиме дружење не престаје
Када прође зимска сезона, чланови ове адреналинске екипе неће престати да се друже. Наставиће своју авантуру учешћем у ОЦР тркама, где се већина њих и упознала, или ће се опробати у неким летњим варијантама бординг спорта на Ади.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa