Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Модеран простор за игру и рекреацију
ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА ПАРКА У КОЦЕЉЕВИ

Модеран простор за игру и рекреацију

У Коцељеви је у току реализација пројекта реконструкције и изградње парка у Немањиној улици. Након више деценија простор испред зграде Дома културе попримиће потпуно другачији изглед, модеран и прилагођен свим корисницима, од најмлађих до старијих житеља ове вароши. Према речима председника општине у току су радови у оквиру прве фазе пројекта.

-Има ту још доста посла да се уради. Између осталог и по питању зеленила, постојећих стабала и нових садница. Такође, када почну радови на терену увек има неких измена јер се тек тада уоче неке ствари. Једна од њих јесте веома важна расвета, осветљење овог простора и то ће бити саставни део пројекта- рекао је Душан Илинчић.

И реконструкција споменика који сведоче о историји тамнавског краја су обухваћени пројектом изградње парка.

-Важно је да и тај део буде испоштован и да урадимо све што је потребно како би ова обележја остала као знак сећања на прошлост Коцељеве и њене околине. Има ту још ствари које се једноставно намећу а једно од најважнијих јесте зграда Дома културе. Ми радимо пројекат за изградњу и реконструкцију овог објекта, дакле у току је пројектовање. Ова зграда се налази у самом центру комплекса и представља праву руину. Самим тим нарушава ово што смо почели да радимо. Намеће се питање како ћемо доћи до финансија за реконструкцију Дома културе али дефинитивно у неком наредном периоду ми морамо решити и тај проблем. За почетак ћемо имати урађен пројекат који ће се у потпуности уклопити у слику новог парка- поручио је председник коцељевачке општине. Новац за прву и најскупљу фазу пројекта уређења и реконструкције парка чија је вредност око 45 милиона динара обезбедили су Министарство за државну управу и локалну самоуправу и општина Коцељева.

-Радови за сада добро напредују. Поставља се бехатон, поплочавају стазе, набављене су справе. Испред зграде Дома културе биће постављена фонтана, али не класичне, коритасте форме. Имаће расвету у себи и биће у равни са плочником. У самој фонтани, односно у бехатон плочама у том делу биће осликан грб Коцељеве. Раде се шеталишне стазе, дечја игралишта која ће бити опремљена атестираним справама- истиче Илинчић.

Важан сегмент овог простора биће и паркинг дуж улице Милована Глишића према стамбеним зградама који је првобитно није био уврштен у пројекат. Такође, предвиђена је и изградња саобраћајнице поред блока зграда. Према речима општинског руководства пројектанти су најпре били фокусирани искључиво на парковски део. Међутим, касније је уочено да је битно имати адекватан приступ који ће бити у складу са новим простором.

-Паркови и простор за игру најмлађих је нешто што фали Коцељеви, нешто што немамо а што би свакако требало да буде понуђено малишанима. Ако најмлађима и младима генерално не дамо оно што је добро за њих, онда ће своје слободно време попуњавати на један лош, нездравији начин, а то свакако нико од нас не жели- сматра председник општине Коцељева и додаје да ће прва фаза бити реализована до краја марта или почетком априла месеца уколико то временске прилике буду дозволиле.

Осим примарне улоге парка коцељевачкој локалној самоуправи и њеним мештанима је важно да новоизграђени простор буде у функцији Фестивала зимнице. Зато ће сав мобилијар у њему, почев од справа за дечја игралишта, бити мобилан како би се ослободио простор на овој локацији и прилагодио захтевима манифестације.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa