Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: ПСД "Цер"

Фото: ПСД "Цер"

Планинарско смучарско друштво „Цер“

Едукативно o исхрани у природи

Шабачки планинари у сарадњу са члановима гљиварског друштва Љубомир Вуксановић –Барле спровели су недавно у Тршићу основну обуку, како се хранити преживети у природии , а затим су прошетали падинама Гучева.

У веома пријатној атмосфери, домаћини су се потрудили, да дружење буде са безброој корисних информација о гљивама и детаљима који се тешко могу пронаћи у литератури, где се за свакога од нас пронашла интересантна тема.

Прве описе гљива дао је Аристотел. У римској цивилизацији гљиве су биле на високој цени, звали су их храном богова или царском храном. Јели су их, и Цезар и Клаудије и Нерон. Једној од најукуснијих гљива, млади научницу су дали назив по Цезару, Амантица Цезарија. Кад је у питању Србија, још стари Словени су били љубитељи гљива, ипак је чињенца, да нам још увек недостаје довољно едукације о гљивама. Србија је земља где људи у принципу воле гљиве.

Циљ ове акције и будућих акција је да се са пријатељима из гљиварског друштва Љубомир Вуксановић Барле, наставимо са даљом едукацијом, и да не треба брати гљиве за које нисмо сигурни да ли су јестиве, и како разликовати јестиве од отровних.

Процењује се да у природи, има око милион и петсто хиљада гљива, описано је тек седамдесет хиљада. Од тог броја, укупно описаних, претпоставља се да само хиљаду врста је јестиво, а тек десети део од тога се узгаја у вештачким условима, ради масовне људске исхране.

Са домаћином смо се договорили да следећи пут, са већим бројем планинара, кренемо у скупљање гљива и након тога да квалификовани чланови друства, прикупљење гљиве разврстају.
Растали смо се са традиционални позивом, да се у Августу месецу дружимо и на нашем Церу на традиционалној акцји ПСД Цер Шабац „Трагом другог прекобројног пука“ 14. августа 2022., где су позвани да нам буду драги гости.
Хаџи Војислав Живановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa