Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ДАЈ МИ РЕЧ ДА ЈЕ НАСЛИКАМ

Једнаки у чињеници да смо различити

Поводом Међународног дана дечје књиге и Светског дана особа са аутизмом, у галерији Библиотеке шабачке у понедељак је отворена изложба радова са другог књижевно-ликовног конкурса Дај ми реч да је насликам. Програм је реализован у сарадњи са ОШ Свети Сава, а намењен је деци и ученицима који раде по ИОП-у.

На отварању изложбе говорила је Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Дејан Алексић, један од најистакнутијих песника за децу и Јелена Ђурђевић в.д. директора ОШ Свети Сава.

- Морам да похвалим иницијативу ОШ Свети Сава, која већ другу годину заредом, уз подршку Библиотеке шабачке, организује ликовни конкурс на којем деца сликају инспирисана причом одређеног писца.
Задовољство ми је и част што сам ове године ја био тај изабрани писац, рекао је песник Алексић и додао да је важна чињеница да поред иницијативе, овде постоји и добра организација - У начелу увек подржавамо дечје стваралаштво, али често недостаје супстанцијални елемент да то неко организује и приреди на овако леп начин.

СВЕТ У БОЈАМА
Реља Калчов имао је две године и четири месеца када му је дијагностикован аутизам. Први показатељи били су изостанак вербалне комуникације и јака узнемиреност у присуству деце и одраслих. Дрвене бојице почео је да користи у петој години, када је нацртао прве конкретније цртеже са мотивима из цртаних филмова. Боји јасно, са израженим целинама. Свој свет исказује кроз боје.


Ове године пристигло је 255 радова из 80 школа широм Србије, од којих је 49 радова подршке из две београдске и школе Јанко Веселиновић из Шапца. Припреме за конкурс трајале су од децембра протекле године.

- Овај јединствени конкурс наш је начин да помогнемо да особе са сметњама у развоју и инвалидетом постану видљивије и да покушамо да сензибилизујемо нашу друштвену заједницу, да укажемо на потребе ове деце како бисмо побољшали услове њиховог живота и школовања. Ова изложба представља нешто најлепше са чиме смо се сусрели претходних година, поручила је директорка Ђурђевић.

Иницијатива за ову аутентичну изложбу и прилика да се промовише различитост потекла је од библотекарке ОШ Свети Сава, Александре Вуковић Гурдулић, председнице Организационог одбора конкурса.

- Поносна сам на своју школу и организацију, пре свега на учеснике. Навешћу речи једног родитеља: „Хвала вам што се мом детету поклонили тренутак чисте радости“. Коначно смо ставили у исту раван децу редовне популације са децом која су рођена са сметњом у развоју или инвалидитетом, која такође имају своје таленте. Наша је одговорност да та деца буду виђена и награђена, рекла је Вуковић Курдулић.

Четворочлани жири из Ниша из Специјалне школе са домом ученика “Бубањ” у саставу Милан Видојковић, наставник ликовне културе, Сава Мишић, наставник ликовне културе, Драгана Павловић, дефектолог и Горан Маловић, дефектолог, оцењивао је радове у три категорије.
Најбољима су додељене награде, а свим учесницима мајице и захвалнице.

Награђени ученици из А категорије су: Кристина Мартиновић из ШОСО “Јелена Мајсторовић” из Зајечара, Сузана Раду из ОШ “Жарко Зрењанин”, Јован Вирић из ОШ “Миливоје Боровић” из Чајетине, Јован Ченић из ОШ “Миодраг Матић” из Београда и Алмира Лимони из ОШ “Жарко Зрењанин” из Зрењанина.
Најбољи у Б категорији: Радован Јовановић ученик ОШ “Милоје Чиплић” из Новог Бечеја, Илија Милосављевић из ОШ “Душан Јерковић, Ужице, Мирослава Седлак, Школски центар са домом ученика “Доситеј Обрадовић” Суботица, Тамара Ристић из ОШ “Кадињача” Лозница.
Најбољи у Ц категорији: Даница Луковић, Школа за основно и средње образовање “Иво Лола Рибар”, Марија Рафаиловић, Школа за основно и средње образовање “Иво Лола Рибар” и Светлана Николић, Школа за основно и средње образовање “Јелена Мајсторовић”.
Специјална награда додељена је Милошу Станићу из школе за слепе и слабовиде „Вељко Рамадановић“ из Земуна.


Поред изложбе дечјих радова у галерији Библиотеке, у Анексу су изложени цртежи Реље Калчова, шеснаестогодишњака из Београда, једног од награђених учесника прошлогодишњег конкурса Дај ми реч да је насликам.

Поставка која сведочи да смо „једнаки у чињеници да смо сви различити“ отворена је до 15. априла.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa