Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Реч стручњака

Суданска трава

Суданска трава је једногодишња, веома значајна крмна биљка . Расте у висину до 2 м , бокори се и има доста лисне масе, стабло се завршава етажном метлицом . Бокорењем може се добити 10-20 бочних стабала.

Крма суданске траве може се користити у зеленом стању за исхрану стоке или као сено или као силажа. Захваљујући јаком кореновом систему добро подноси сушу и високе температуре. Повољно реагује на наводњавање али не подноси ниске температуре . Успева и на слабије плодним земљиштима али не и на тешким, подводним, , киселим и песковитим. Даје два, а у повољним годинама и три откоса крме у току вегетације.

Као добри предусеви сматрају се легуминозне биљке, стрна жита, окопавине. Ако се сеје као накнадни усев, онда може доћи и после перка, крмне уљане репице, сточног грашка или грахорице. Ако се сеје као пострни усев онда се предусев мора скинути до средине јуна. Такви предусеви могу бити рани кромпир , рани купус, људски и сточни грашак ...

За главни усев обраду земљишта треба почети у октобру на 30 – 40 цм, а у пролеће обавља се површинска припрема земљишта. Уколико се суданска трава заснива као накнадни или пострни усев, онда се орање изводи плитко на 25 цм, и одмах приступа површинској припреми земљишта.

Суданска трава се ђубри и стајњаком и минералним хранивима, 30 т/ха стајњака и 100 – 140 кг/ха Н, 60 – 80 кг/ха П, 70 – 80 кг/ха К.

Стајњак и 2/3 ПК уноси се под основну обраду а остатак П и К заједно са 1/3 Н предсетвено а остатак Н у виду прихране после сваког откоса.

Као главни усев сеје се у другој половини априла , као накнадни у току маја и као пострни на крају јула. Сеје се густоредо на растојању од 20 цм на дубини од 2 – 3 цм са 20 – 30 кг/ха семена.

Уколико се појави покорица поваља се ребрастим ваљком.
Прихрана се обавља када биљке добију неколико листова и то после сваког откоса азотним ђубривима.
Саветодавац за ратарство Светлана Златарић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa