Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Имунолог у алерголошкој амбуланти Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Зорица Кулезић, Фото: "Глас Подриња"

Имунолог у алерголошкој амбуланти Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Зорица Кулезић, Фото: "Глас Подриња"

ПОЧИЊЕ СЕЗОНА АЛЕРГИЈА

Са пролећем стиже и полен

“Алергија на полен се углавном манифестује респираторним тегобама и проблемима са очима. Када су симптоми појачани јавља се и кашаљ, па чак и гушење. Да би терапија била успешна треба да почне да се примењује 15 дана пре сезоне полена и да се одржава током читаве сезоне. Људи који су алергични на убоде инсеката треба да буду опрезни када бораве у природи”, наводи имунолог у алерголошкој амбуланти Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Зорица Кулезић
Пролеће је многима омиљено годишње доба. Време је топлије, сунце сија, природа се буди, све цвета и олистава... Ипак, за људе који имају проблем са алергијама на полен поменуто цветање представља праву ноћну мору. На цветање дрвећа надовезује се цветање трава, а сезона се завршава цветањем корова и чувеном амброзијом.

Имунолог у алерголошкој амбуланти Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Зорица Кулезић наводи да сезона цветања дрвећа почиње већ у фебруару.

Праћење концентрације полена путем интернета
- Било би идеално када бисмо тачно знали када почиње сезона полена, али она умногоме зависи од природних фактора и није могуће календарски тачно одредити датум. Постоје мерне станице које мере концентрацију полена у ваздуху, те би људи који су алергични требали да прате те податке да би знали када треба да почну да узимају терапију. Нама најближе мерне станице су у Сремској Митровици, Ваљеву и Лозници. Подаци се могу пратити на сајту xeco.info. Тамо су резултати дневних мерења и према томе се могу планирати активности, каже др Зорица Кулезић.


-Прво што почиње да цвета је леска, зова, врбе, затим долази брест, па бреза, буква, јавор, храст и у јуну липа, која је најмање алергена. Током лета је максимум цветања трава, а у августу и септембру је сезона коровских биљака. Алергија на полен се углавном манифестује респираторним тегобама и проблемима са очима: сврабом носа, сврабом непца, ждрела, сливањем секрета низ ждрело, сврабом и сузењем очију, узастопним кијањем. Када су симптоми појачани јавља се и кашаљ, па чак и гушење, каже др Кулезић.

Када се ради о алергијама на храну, др Кулезић каже да је важно узети добру анамнезу, односно да пацијент мора добро да се присети шта је све јео, да ли је узимао неке лекове


Када се сезона алергија поклопи са епидемијом неког вируса, понекад је тешко разликовати симптоме. Наша саговорница наводи да је најсигурнији показатељ да се ради о вирусу температура, коју често прате малаксалост и главобоље. Сигуран знак по ком неко може да препозна алергију је да му се тегобе јављају сваке године у истој сезони.

-Да би терапија била успешна треба да почне да се примењује 15 дана пре сезоне полена и да се одржава током читаве сезоне. Сезона једног полена траје најмање три до четири недеље, па и до два месеца. Када човек зна на шта је алергичан треба да чини све како би смањио контакт са алергеном, јер мања количина алергена значи и мање тегобе. Поред тога, треба механички смањити контакт слузница са алергеном. Ту помажу заштитне наочаре, маске које су се носиле због ковид инфекције, испирање слузнице носа физиолошким раствором. Међутим, алерген је немогуће у потпуности блокирати, наводи др Кулезић.

Болест 21. века
-Алерголошка амбуланта у Шапцу постоји дуги низ година. Отворена је средином осамдесетих и покривамо Подрински и Колубарски регион, а долазе нам и пацијенти из Руме. Алерголошке амбуланте су ретке, а алергије су болест 21. века. Све су учесталије, а једна од теорија је да је то због тога што живимо конформије, удаљили смо се од природе и загадили је. Алергени из природе су измењени и другачије на њих реагујемо. Алергија је добрим делом наследна. Уколико један родитељ има алергију, шансе да је има и дете су око 40 одсто, а ако је имају оба родитеља те шансе су веће од 70 одсто. Повезују се и са пушењем, па чак и ако баба пуши унуче може имати алергију. Треба се трудити да средина у којој се живи буде што здравија, али децу не треба гајити “под стакленим звоном”, наводи др Зорица Кулезић.


Додаје да код млађе деце полен може изазвати кожне манифестације – екцеме и атопијски дерамтититис, што их ограничава у боравку у природи и морају да носе одећу која покрива екстемитете, како би избегли контакт са поленом.

Наша саговорница истиче да не треба заборавити на тегобе када оне прођу, него се јавити лекару како би их упутио алергологу да почну са имунотерапијом. Циљ имунотерапије је да организам почне слабије да реагује или не реагује на алергију.

Када се сезона алергија поклопи са епидемијом неког вируса, понекад је тешко разликовати симптоме


-Тај процес захтева стрпљење, због тога што траје од три до пет година, али је успешан. Може бити у виду вакцине, или у капима које пацијент може да узима код куће, наводи др Кулезић.
Иако дуг процес, имунотерапија може да спаси живот, поготово када се ради о убоду инсеката. Пролеће доноси и њих.

Фото: Pixabay


-Људи који су алергични на убоде инсеката треба да буду опрезни када бораве у природи. Уколико дође до убода инекта треба попити неки антихистаминик и пратити реакцију. Ако се тегобе брзо развијају најближа амбуланта увек има неку терапију, а када је реакција јако брза и јака одмах треба звати хитну помоћ. После таквих реакција треба се јавити и алергологу који ће да испита да ли је била бурна локална реакција или права алергијска реакција која захева имунотерапију, објашњава др Кулезић.

Најчешћа грешка је што људи узимају терапију онолико колико је паковање таблета, а то је за 10 дана. То је недовољно


Када се ради о алергијама на храну, др Кулезић каже да је важно узети добру анамнезу, односно да пацијент мора добро да се присети шта је све јео, да ли је узимао неке лекове... Анафилактичке реакције, какве виђамо у филмовима, а које могу имати фаталан исход су, на срећу, ретке.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa