Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Србија победом окончала наступ (фото: сајт РСС)

Србија победом окончала наступ (фото: сајт РСС)

РУКОМЕТ: КАДЕТСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ

Успони, падови, опстанак

На крају 13. место. Позиција испод очекивања, али ипак срећан крај. Антонијевић капитен и један од најуспешнијих у репрезентацији. Жал због Данске. Пет имена међу репрезентативцима из Шапца. Мирковића повреда одвојила од паркета
Кадетска репрезентација Србије у рукомету обезбедила је опстанак у А дивизији и наредног лета ће поново водити битку на првенству старог континента. Свакако да опстанак није био циљ, неоспорно овај састав може више, но повреде, пехови и неки лоши мечеви довели су изабранике Александра Брковића у стање зебње због опстанка у елити. У претходном броју смо писали о резултатима у првој фази. Подсећамо да је два минута пре краја Србија имала два гола предности против Данске, а победа би донела четвртфинале, но догодио се реми и уследили су проблеми.

Успешно рукометно лето
Лето се календарски ближи крају, а што се тиче рукометног репрезентативног нивоа окончано је Првенством Европе за кадете у Црној Гори и једно је од успешнијих у новијој историји. Сениорке и сениори освојили су бронзане медаље на Медитеранским играма у Орану (Алжир), док су јуниори били трећи на Европском првенству у Португалу што је највећи успех од 2004. године.


Подбацили су млади репрезентативци у групи за пласман, поражени су најпре од Фарских острва 29:24, а потом и Француске 39:35. Неуспеси су значили дуеле за пласман од 13. до 16. места, али и притисак императива победа, јер је само 13. позиција доносила опстанак у А дивизији. Срећом, Србија је подсетила на стартна два меча игром у последња два. Надиграна је Пољска 33:30, а потом и Француска у одлучујућем мечу 28:24. У збиру Србија у седам мечева три победе, три пораза и један реми. Европски првак је постала Шпанија, Шведска је друга, Немачка трећа, следе Мађарска, Хрватска, Данска, Норвешка, Португал...

Срећан крај тешког ЕП (фото: сајт РСС)


У саставу наше репрезентација било је неколико изданака шабачке школе рукомета. Капитенску траку је носио Шапчанин Вукашин Антонијевић, млади ас словеначког Цеља који је у последња четири меча постигао 12 голова, у збиру 20 на Европском првенству, а треба истаћи да је пропустио утакмицу против Норвешке у трећем колу прве фазе, односно да није играо у другом полувремену дуела против Словеније због искључења. Филип Миловановић, рукометаш Металопластике је био стандардан, постигао је осам голова, по четири у првој и другој фази. Млади голман „плавих“ Никола Зорић је користио добро сваку прилику, а успео је и да се упише међу стрелце против Фарских острва. У Црну Гору је путовао и Брана Мирковић, првотимац Металопластике, међутим задобио је повреду у мечу против Данске на старту и није више могао да помогне колегама у екипи. Постигао је и гол у једином мечу где је играо. На списку резерви налазио се и други голман из Шапца Дамјан Марковић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa