Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Самооткривање и другачији свет
Представљена књига „Петља“ Дејана Алексића

Самооткривање и другачији свет

Роман је представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом
У свечаној сали Библиотеке шабачке представљена је књига „Петља“ Дејана Алексића добитника награде „Милош Црњански“ и „Владан Десница“ за поменути роман. Алекцићу је ово књижевни првенац изван оквира дечје литературе. Како је истакао током гостовања у Библиотеци настанак дела „Петља“ је пратило самооткривање и другачији поглед на свет.

-Идеја за роман није настала преко ноћи, она је плод унутрашњих осећања и притиска који је тешко дефинисати, а имате потребу да их искажете – навео је Алексић.

Композицију романа и приповедачко одмотавање сам замислио као што функционише револвер којим се игра руски рулет


Роман је представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и, наравно, непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности, наводи се у рецензији дела.

-Композицију романа и приповедачко одмотавање сам замислио као што функционише револвер којим се игра руски рулет. У једној од три крилатице на почетку књиге непознатог аутора „Пет, од шест особа сложиће се да је руски рулет безбедна игра.“ У овој реченици крије се сав парадокс. То што ће се неком десити несрећа, а већини неће је спокојно, али истовремено ужасно. Ужас, јер не знамо ко је тај појединац – додао је аутор „Петље“ појаснивши да је временски ток који прати књига 48 сати главне јунакиње Дине која након једног сукоба са граничном полицијом завршава у грчком пограничном притвору где се присећа преломних тренутака у животу који су је довели до тог тренутка.
Дејан Алексић (1972) је песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Дипломирао је на

Идеја за роман није настала преко ноћи, она је плод унутрашњих осећања и притиска који је тешко дефинисати, а имате потребу да их искажете


Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду. Објавио је десет песничких, књигу драма, један роман и преко двадесет књига за децу. Награде за поезију: „Васко Попа“, „Меша Селимовић“, Змајева награда Матице српске, „Бранко Миљковић“, „Бранко Ћопић“, „Мирослав Антић“, „Ристо Ратковић“, Просветина награда, Матићев шал, Бранкова награда. Његова поезија превођена је на десетак европских језика, а посебне књиге песама објављене су на шпанском, пољском, француском, словеначком и македонском. Као аутор књига за децу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу. Ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности „Повеља“ у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa