Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
За живот  без псоријазе
У СУБОТУ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ СА ПСОРИЈАЗОМ

За живот без псоријазе

Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац организује 5. новембра од 10-14 сати бесплатне прегледе за пацијенте са псоријазом
Секција за дерматовенерологију Српског лекарског друштва наставља пројекат „За живот без псоријазе“ који је започет у мају ове године са циљем да се унапреди лечење пацијената са псоријазом у Србији. У оквиру пројекта, Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац организује 5. новембра од 10-14 сати бесплатне прегледе за пацијенте са псоријазом. Прегледе ће обављати проф. др Светлана Попадић из Универзитетског клиничког центра Србије и дерматолози из Опште болнице Шабац, др Петар Илић, др Нина Мијатовић Тодоровић и др Снежана Лазић. Циљ је да што више пацијената буде прегледано, да се информишу, мотивишу и охрабре да се лече јер су могућности лечења псоријазе данас много веће него пре неколико година.

Пацијентима су доступни лекови за локалну и системску примену у зависности од тежине болести, укључујући и биолошку терапију за пацијенте са умереним и тешким обликом псоријазе који нису одговорили на конвенционалну системску терапију. Одговарајућим и правовременим лечењем, болест се држи под контролом, повлаче се промене на кожи и смањује ризик од развоја других обољења, и што је веома важно за пацијенте - побољшава се квалитет живота, омогућавају се несметане социјалне и професионалне активности.

Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих, социјално, емоционално и професионално функционисање. Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева. Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом јер се псоријаза још увек сматра заразном болешћу, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената. Важно је нагласити да псоријаза није заразна, већ представља хронично незаразно аутоимунско обољење и нема потребе да се људи боје контакта са пацијентима који имају псоријазу.

Распрострањеност псоријазе је 2 одсто у општој популацији, па се процењује да у Србији има око 140.000 оболелих, са преко 2.000 особа обелих од псоријазе на територији општине Шабац. Око 20-30 одсто пацијената има умерени и тешки облик псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујуцìи биолошке лекове.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa