Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Прва година другог века
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ОБЕЛЕЖИО 101. ГОДИШЊИЦУ

Прва година другог века

Сви су сведоци да смо се изборили против пандемије и да смо у овој, првој години другог века изашли снажнији што се тиче инфраструктуре и опреме, али и људских ресурса
Завод за јавно здравље Шабац обележио је 101. годишњицу од оснивања. Том приликом подсетили су на успехе и инвистиције из претходне године, а говорили су и о плановима за будућност.

Новинари су имали прилику да обиђу, током последњих годину дана, комплетно опремљен нови простор за санитарне прегледе, антирабичну заштиту, дезинфекцију, дезинсекцију, дератизацију, као и хладну собу у којој се чувају све вакцине. Такође, испред установе је урађен и паркинг за возила која користе у раду.



-На измаку претходног века наше установе суочили смо се и ми и цео здравствени систем са највећим изазовом по здравље и нашу професију, због које смо положили заклетву. Сви су сведоци да смо се изборили против пандемије и да смо у овој, првој години другог века изашли снажнији што се тиче инфраструктуре и опреме, али и људских ресурса. Имамо двоје младих специјалиста епидемиологије и значајна ће бити помоћ нашем центру за превенцију и контролу болести и др Драгани Радојичић, која је надљудским напорима изнела пандемију, потпомугнута, сада пензионером, прим. др Небојшом Софронићем.

ХПВ не!
Др Вујковић је позвао све родитеље да се јаве изабраним педијатрима или школама како би девојчице од 9 до 19 година примиле вакицину против ХПВ вируса. Вакцина је за њих бесплатна.
-Покренута је једна опсежна акција Министарства здравља, Министарства просвете, Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ и мреже завода за јавно здравље „ХПВ не“. Доступна је „гардасил“ вацина, најбоља која тренутно постоји на свету. То је једино право оружје у борби против неке малигне болести. Словенија је победила карцином грлића материце. Дали смо око 800 доза вакцине. Има довољно вакцина. Препорука је да се вакцина прими пре првог сексуалног односа, али ни то није препека за њено примање. Уз вакцинацију, касније скрининге можемо имати нула оболелих од карцинома грлића материце. Од 2019. године у Мачванском окуругу више од 20 жена је изгубило живот због ове болести, а бројка је сигурно и већа. Верујем да ће и жене од 19 до 26 година моћи да купе вакцину, јер постоји логика да и њих штити, наводи др Бранко Вујковић.

Важно питање је било и почетак рада ПСР лабораторије, опремање од стране Владе Републике Србије и инфраструктурни радови које смо исфинансирали заједно са нашим пријатељима. Све то је омогућило да, само од 7. јуна прошле године до данас, комплетно обрадимо више од 14.000 ПЦР узорака са Мачванског и Колубарског округа, само на ковид 19. То је озбиљан темељ за даљи развој установе у наредних 100 година, навео је директор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић.

др бранко Вујковић: Сви су сведоци да смо се изборили против пандемије и да смо у овој, првој години другог века
изашли снажнији


Завод за јавно здравље тренутно има 107 запослених и возни парк од 14 комплетно опремљених возила којима обављају све теренске активности.

Планира се надоградња Завода, појачавања људских ресурса и набављања још савременије опреме.

Планира се надоградња Завода, појачавања људских ресурса и набављања још савременије опреме


-Имамо пројекат који чека неколико година и претрпеће одређене модификације, а то је надоградња објекта. То једино што нам остаје да урадимо, поред снажења људских ресурса и опремања још модернијом опремом у данима пред нама, рекао је др Вујковић.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa