Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Време је за неког новог
ЗДРАВКО ПОНОШ, ОВЛАШЋЕНИ ПРЕДСТАВНИК ПОКРЕТА СРБИЈА ЦЕНТАР

Време је за неког новог

Када би ово било уређено друштво, када би институције функционисале, председник државе не би сваки дан могао да се понаша као да је власник сваког нашег телевизора. Да је опозиција боља била би власт, каже Здравко Понош
Здравко Понош некадашњи начелник Генералштаба војске Србије, другопласирани на последњим председничким иборима, боравио је у петак у Шапцу где је одржан иницијативни одбор Покрета Србија центар (Срце). Том приликом за „Глас Подриња“ је говорио о новоформираној Влади, али и опозицији.

Највећа замерка на Владу Поношу је то што, како је навео, „неће имати власт, као ни претходна. Такође, сматра да је број министарстава непотребно велики. Као њене светле тачке истиче министарку за европске интеграције Тању Мишчевић и минитарку здравља др Даницу Грујичић.

-Мислим да овај број министарстава значи намиривање коалиционих апетита. Оно што је најважније, они неће доносити одлуке. Увек има и светлих тачака, али плашим се да ће оне потрошити део свог угледа и репутације у Влади која неће моћи много да уради. Верујем да је Тања Мишчевић изузетна особа и професионалац. Оставила је добар траг иза себе када је први пут била министарка, али Србију то није превише примакло Европској унији. Од када је дошла на власт Српска напредна странка ми не идемо ка Европи. Верујем да министарка ни сада неће моћи да направи вели помак и вероватно ће потрошити доста времена да направи Министарство ко је, за ових неколико година колико она није била министарка, потпуно урушено. Сада мора све из почетка и биће јој теже. Проф. др Даница Грујичић веома је угледна и цењена у својој професији. Кажу да је и у менаџерском послу била успешна. Не делим њена политичка уверења, али се надам да ће бити у служби интереса грађана ове земље, пацијената и људи који раде у здравству. Одмах смо имали аферу са вакцинама за бебе, али велико је питање да је неко други министар да ли бисмо уопште и сазнали за то, каже Понош.

Иницијативни одбори почетак
Србија центар почела је да организује иницијативне одборе по Србији, а пре свега по регионалним центрима, какав је Шабац.
-Идеја је да када будемо имали довољно људи и довољно иницијативних одбора направимо скупштину наше организације. На тој скупштини ћемо изабрати органе. Ти органи ће касније дати мандате људима на локалу да направе локалне изборе. Сада немам ни ја, нити било ко други никакву функцију. Овде се окупила солидна група људи који су показали жељу да буду део наше организације, рекао је Здравко Понош.

Сматра да политичка неутралност не постоји, те да се користи зарад неких других интереса.

-Као што ова власт често потеже питање Косова само да би прекрила друге теме, исто се држе и неутралности зато што знају да нека јаснија орјентације Србије ка ЕУ, ка Западу и увођење реда у овом друштву њих доводи у ситуацију да више нису потребни. Када би ово било уређено друштво, када би институције функционисале, председник државе не би сваки дан могао да се понаша као да је власник сваког нашег телевизора, каже Понош.

Изборе види као једини начин да се нешто у држави промени. Верује и да Влада неће издржати цео мандат.

-Пропустили смо прошлу прилику. Волео бих да, као друштво, не дођемо у ситуацију да људима буде свега доста, па да посегну за другим начинима, сем избора. То се увек лоше заврши. Прилично сам сигуран да ова власт опет неће издржати цео мандат. Превише је пренапрегнуто то што они раде. Није необично да нека власт једно прича грађанима, друго у затвореним круговима и дипломатским разговорима и да ту има малих разлика, али ова власт све супротно прича на једном и на другом месту. Једно обећава својим грађанима, друго по свету. Кад их слажу они заврћу уши, али не њима, него нама, каже Понош.

Лепе речи нема ни за опозицију. Сматра да личне анимозитете стављају испред борбе против режима.

-Да је опозиција боља била би власт. Ми можем да имамо примедбе на ову власт, али оваква опозиција, чак и у много бољем амбијенту, била би у проблему. Наравно, када би била здравија медијска сцена, после неког времена расположење јавност би се променило. Ова опозиција не доприноси много томе да грађани имају веће поверење у њу. Често је ту неслога и неизмирени рачуни лидера из времена када су били у истој странци. Чини се да су лични анимозитети и сујете важнији од односа према режиму. Србија центар и ја ћемо се трудити да не доприносимо томе. Ни лоше реакције, када је најављено формирање наше организације, нису заслужиле одговор. Људи који се баве политиком 20-30 година и губили су изборе питали су се шта ће нам још једна организација, а ја сам се први пут кандидовао и имао најбољи резултат од када је СНС на власти. Било би време да се нешто промени и да неко нов уђе у причу, закључује Здравко Понош.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa