Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Победу не остварују очајници
104. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Победу не остварују очајници

Испред споменика жртвама у порти Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу одржан је помен жртвама
Јуче, 2. новембра, обележена је 104. годишњица ослобођења Шапца у Великом рату. Испред споменика жртвама у порти Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу одржан је помен жртвама, а венце су положили представници Војске Србије, Мачванског управног округа, Града Шапца, Градског одбора СПС-а, СУБНОР-а и шабачке подружнице Удружења потомака ратника Србије 1912-1920.

Свака радост је преко крста преливена. Тако су и Шапчани пре 104 године дочекали слободу у порушеном граду у коме је од 14 хиљада становника остало једва 7 хиљада. Непријатељ није поштедео чак ни шабачку цркву, где су наши суграђани мучени, а потом стрељани у порти.

- Као да је апостол Павле у Посланици Јеврејима описивао погроме у Шапцу и Прњавору, повлачење кроз албанске гудуре, али и победу над аустроугарским царством, победу вером оних који чинећи правду гасе силу огњену. Браћо Шапчани, победу не остварују очајници, него они који имају веру, они који се угледају на Христа, архимученика који нас о односу према слободи, према борби за слободу упућује једноставним речима: „Од ове љубави нема веће да ко живот свој положи за пријатеље своје“, поручио је епископ шабачки Јеротеј.

Шапчани су пре 104 године дочекали слободу у порушеном граду у коме је од 14 хиљада становника остало једва 7 хиљада


Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је наша морална обавеза да се сећамо свих оних који су животе дали да ми данас баштинили слободу.

- Овај датум нас опомиње на велике жртве града Шапца који је преполовљен у до тада највећем светском сукобу. Поучени тим искуством требало би да доносимо одлуке у којима су мир и стабилност неприкосновени. Павле Поповић, ондашњи ректор Универзитета у Београду рекао је: „Кад погледате Шабац, не бисте опростили“, али ја сам сигуран да као хришћани треба да опростимо, али не и да заборавимо, истакао је градоначелник Пајић.

У име Градског одбора Удружења потомака ратника обратио се др Драгутин Јовановић.

- Данас када се свет налази на ивици абмиса, када се воде ратови у којима стотине младих изгуби живот, када је могућност нуклеарног рата већа него икада, окупили смо се да обележимо дан када је ослобођен град Шабац и изразимо поштовање према жртви наших предака и понос што смо потомци генерације која је знала вредност и цену слободе.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa