Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото:Најпознатија туристичка атракција општине Владимирци: манастир Каона,  "Глас Подриња"

Фото:Најпознатија туристичка атракција општине Владимирци: манастир Каона, "Глас Подриња"

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВЛАДИМИРАЦА

Време је да почнемо да користимо потенцијале

Разлози зашто треба посетити Владимирце: природне лепоте, културно-историјски споменици, манифестације и пре свега људи
Када би питали случајне пролазнике која им је прва асоцијација на туризам у Владимирцима поштоваоцима вере би то била Каона, припадницима млађе генерације владимирачки базен, док би љубитељи доброг печења сигурно издвојили Гудијаду. Путници намерници би величали лепоту природе, некадашњи Владимирчани сеоски мир.

Сви наведени одговори били би тачни, јер и Каона и природа, и базен и Гудијада, поред стручној јавности познатијег Драгутиновог града у Дебцу, и вековних здања Конка и зграде општине у центру варошице, представљају велике туристичке потенцијале општине. Потенцијале које треба ујединити и користити.

Зграда Конака, једна од најстаријих и највреднијих архитектонских дела у посавотамнави, Фото: ТО Владимирци


Вредност туризма као привредне гране општина је препознала 2018. године. Тада је основана Туристичка организација Владимираца и дефинисани неки од приоритета развоја. Садашња директорка ТОВ Сандра Јовишевић, каже да се туристичка понуда општине највише дефинише око Петровданских дана. Манифестације која носи име општинске славе, и око себе групише различите врсте догађаја: од културних и духовних, до гурманских и спортских. Циљ је да некадашње Владимирчане бар у току летњег одмора вратити у родно место, али и у варошицу доведе што више житеља општинских села, Шапца и целе Србије.

Туристичка понуда општине највише дефинише око Петровданских дана. Манифестације која носи име општинске славе, и око себе групише различите врсте догађаја: од културних и духовних, до гурманских и спортских


-Владимирци су познати по Петровданским данима и све популарнијој Гудијади и такмичењу у спремању гулаша. Сваке године имамо богат програм који задовољава укусе бројних посетилаца. Од следеће године ћемо и традиционалну Савску регату померити у време Петровдана, а ради се и отворена сцена где ће се на једном месту одржавати културно-уметнички и забавни програм- истакла је Сандра Јовишевић.

Сандра Јовишевић, директорка ТОВ: Циљ нам је да обогатимо садржај, Фото: "Глас Подриња"


Потенцијал који Сава пружа
Током летњих месеци Владимирци су житељима Шапца интересантни због отворених базена. Комплекс обухвата и спортске терене као и уређено излетиште, које ће за коју годину, када саднице израсту, бити прави парк. Међутим, мање је познато да се у овој општини може уживати и у реци. Плажа у Драгојевцу је право, природно богатство, које би уз извесно улагање могло да се претвори у популарно излетиште не само житеља Драгојевца и Владимираца, већ и шире.

Владимирачки базени: Оаза за вреле летње дане, Фото: ТО Владимирци


-Природа је била наклоњена према нама. Имамо реку, имамо плажу, али и идеје на којима радимо да ово место садржајно употпунимо и привучемо и госте из Београда. Једна од замисли је вожња бродићем потезом према Дубоком до Београда, али и прављење различитих бициклистичких рута како поред обале, тако и у другим деловима општине где доминира брдски пејзаж- изјављује директорка ТОВ-а.

Драгутинов дворац
У току је археолошко истраживање терена у Дебрцу, где су пронађени остаци рушевина за које се сматра да су из времена краља Драгутина. Најрепрезентативнији проналазак је кованица из византијског периода, која се сада налази на додатним анализама у Београду. У ТОВ сматрају, да ће када истраживања буду завршена и налази каталогизовани и заведени, овај локалитет постати својеврсна туристичка атракција.


Један корак у повезивању свега онога што општина тренутно има са развојем туризма је недавни боравак одбојкашица из Београда у Владимирцима. Наиме, одбојкашки камп је одржан овде, док је зграда ученичког Дома послужила као адекватан смештај.

Промоција и образовање
Тачан број расположивих кревета за ноћење се не зна. Тренутно је регистровано само једно етно село. Услова за даљи развој има, предност су и вредни људи, добри домаћини, али као да негде долази до шума у преносу информација о могућностима које бављење туризмом даје.

Петровдански дани:
централна манифестација општине, све популарнија у Србији, Фото:"Глас Подриња"


-Владимирце углавном посећују људи које за ово место вежу корени. Њихови преци потичу одавде, или су сами овде рођени па долазе у некадашње куће да проведу лето. Они остварују један део туристичке посете. Ти људи су нам јако битни, да се што чешће враћају, да их што дуже задржимо. Са друге стране, постоје бројна домаћинства која имају услове за развој сеоског туризма, све што треба је да раде на тој идеји и да осмисле своју понуду. У њима је још једна наша снага. Морамо да нађемо начин да их едукујемо о свим потенцијалима које туризам као привредна грана има- каже Сандра Јовишевић.

Гудијада:
омиљени догађај поштоваоца доброг печења, Фото: "Глас Подриња"


Владимирци своју туристичку понуду промовишу на бројним сајмовима и манифестацијама на којима учествују као општина. Организација има и свој сајт tovladimirci.rs, док све популарнија постаје инстаграм страница to_vladimirci.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa