Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Слобода није била за све
ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СПОМЕН-ЦРКВЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ

Слобода није била за све

Спомен-црква Свете Петке у Шапцу, прославио је своју заштитницу. После свете литургије, уследила је литија и парастос брутално убијеним Шапчанима на Старом мосту у октобру 1944.

Највиђенији грађани из старих шабачких породица извођени су пред преки суд и убијани без милости, у ноћи уочи Свете Петке, 26. октобра 1944. године. Сутрадан је на згради Окружног суда објављено тридесетак имена.

- Страдало је неколико десетина грађана. Знамо за тај податак зато што је један од њих био старешина Саборне цркве, прота Паун Протић. Неколико дана касније, његов унук нашао се у истим просторијама где је прота био затворен и препознао рукопис свог деде у запису на зиду: „Господе, смилуј се на нас грешне који ти ноћас долазимо… Нас 80 умире“. Према неким подацима, број убијених иде до три хиљаде, али то није истражено до краја, каже старешина храма, свештеник Младен Шобот.



„Света Петка, најпоштованија светитељка у православном свету, поготово у српском роду, свој живот је предала Христу и молитви. Прослављамо је као велику заштитницу и молитвеницу, јер притиче у помоћ свима који искрено то затраже од ње. Пошто су страдања почела на њен празник, овај храм је посвећен њој, јер верујемо да је она све невино пострадале примила у Царство Небеско и пред Христа извела.“
(Свештеник Младен Шобот)


Спомен храм посвећен невиним жртвама подигнут је 2006. године, на иницијативу Удружења грађана „Мост“.

Сваке године свештенство и верници овог храма молитвено прослављају храмовну славу и врше помен за све упокојене који су страдали на старом железничком мосту од октобра 1944. до маја 1945. године.
Представници Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС) положили су венце невиним жртвама.

„Мој деда је био Словенац. Те године на шабачком мосту нису стрељани само Срби, него и припадници других националности и вероисповести. Деда је био жандармеријски поднаредник, али је све време рата радио као контролор на пијаци. Тек седамдесете, покојни ујак и мајка добили су судску пресуду на основу које су им враћена грађанска права, која су им била одузета, као деци народног непријатеља.“
(Проф. др Горан Стојићевић)


- У октобру ‘44. слобода која је дошла, није била слобода за све. Напротив, донела је дотатни терор. Дошли смо да се поклонимо жртвама, јер само док живи сећање имамо наду у будућност, рекао је Божидар Катић из ПОКС-а.



Представници Градског одбора странке Заједно Шабац такође су одали почаст невино страдалим Шапчанима и положили венце у савску гробницу.

- Ми не правимо разлику између жртава. Као што смо пре неколико дана положили венце на гроб страдалих од фашизма, тако смо дошли овде да бацимо беле руже у Саву у знак сећања на шабачке жртве пострадале на Старом мосту, рекао је председник Извршног одбора Градског одбора странке Заједно Горан Стојићевић, чији је деда, Јосип Ловрин, био ухапшен и по кратком поступку стрељан на Железничком мосту.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa