Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

44. „ЛАЗИНИ ДАНИ“ ОДРЖАНИ У ШАПЦУ

Едукација лекара обавеза према Лази

Ове године актуелне су све теме из разлога што су патологије, које се из дана у дан појављују, посебно везане за ковид 19 врло тешке, рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва - подружнице Шабац. Ова манифестација је јако битна, како за уставршавање здравствених радника тако и за размену искустава и праксе коју имају у свом раду, навео је градоначелник Шапца Александар Пајић
Традиционална, стручна манифестација “Лазини дани“ одржана је у петак у хотелу “Слобода“ 44. пут. Учествовало је неколико десетина лекара специјалиста из Шапца и околине.

Фото: Глас Подриња


Манифестација је почела полагањем венаца на споменик др Лази К. Лазаревићу у Господар Јевремовој улици, након чега су почела стручни састанци.

Фото: Глас Подриња, др Љиљана Станимировић, психијатар


Организатор и ових “Лазиних дана“ је Српско лекарско друштво - подружница Шабац.

-Претходне две године нисмо имали прилику да организујемо ову манифестацију због епидемије. Ове године смо се потрудили да наставимо традицију и да подсетимо наше сараднике, докторе и претпостављене да Шабац, др Лаза Лазаревић и “Лазини дани“ трају. Циљ нам је да са присутнима поделимо искуства у области медицине из различитих области. Ове године актуелне су све теме из разлога што су патологије, које се из дана у дан појављују, посебно везане за ковид 19 врло тешке и треба нам контакт са колегама из других области да бисмо што ревносније лечили своје пацијенте, рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва - подружнице Шабац.
Директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ др Слободан Поповић, на отварању је истакао да осећа велики понос што је рођен граду у ком је рођен и Лаза Лазаревић, као и што је исте струке и део здравствене установе која носи његово име.

Фото: Глас Подриња, др Слободан Поповић, директор ОБ “Лаза К. Лазаревић


-Шабац има врло значајно место у историји медицине. Овде је пре 156 година основана прва болница у Србији. Имали смо и рендген апарат свега неколико година пошто је настао, па су се Шапчани „сликали на стаклу“, како се то тада називало, и пре краља и пре Београђана. Из Шапца је и прва жена лекар у Србији др Драга Љочић. Лаза Лазаревић, који је свега 11 година био лекар, у овој професији оставио је немерљив траг. Његова величина, таленат, преданост, радозналост и жеља за учењем и усавршавањем, допринели су да о њему са подједнаким дивљењем говоримо дуже од стотину година. Лаза Лазаревић у наслеђе нам је оставио књижевне драгуље уз које су генерације одрастале. Тешко је рећи да ли је важнији када говоримо о медицини, или о књижевности. Мало је људи за које се може рећи да су у више области учинили тако пуно. Доктор Лаза Лазаревић један је од њих, рекао је др Поповић.

Фото: Глас Подриња, др Александар Пајић, градоначелник Шапца


Скуп је отворио градоначелник Шапца Александар Пајић. Том приликом је истакао да ће град увек подржавати овакве догађаје и да је здравство на листи приоритета града заузима високо место.

Планови за наредне године
Прим. др Љиљана Станимировић истакла је важност едукације лекара и да Српско лекарско друштво, али и град Шабац у томе имају значајну улогу.
-Шабац има обавезу због др Лазе Лазаревића, који нам је то завештао и оставио, јер је он, као млад лекар, својим учешћем у Српском лекарском друштву, када се вратио из Берлина после завршеног медицинског факултета, одмах постао активан члан Српског лекарског друштва. Писао је радове, а свој улазак у Српско лекарско друштво је презентовао радом који је полагао као испит из гинекологије. Морамо и треба да се едукујемо и будемо у току. Шабац ће и сваке следеће године имати импонзантан број лекара који ће доћи и као професори, а и људи који у Шапцу живе и раде ће такође имати могућност, да кроз своје акредитоване радове, постану нови предавачи и поделе нова искуства, рекла је др Станимировић.


-Лаза Лазаревић је један од најзнаменитијих Шапчана. Оставио је дубок траг како у књижевности, тако и у медицини. Ова манифестација је јако битна, како за уставршавање здравствених радника, тако и за размену искустава и праксе коју имају у свом раду. Сигуран сам да ће здравствени радници своје искуство и знање на најбољи начин применити у новој шабачкој болници, на новој локацији, за коју ће држава издвојити више од 50 милиона евра, рекао је градоначелник Пајић и завалио се Српском лекарском друштву, подружници Шабац и др Љиљани Станимировић због тога што су лекарима омогућили едукацију и напредовање у струци.

Фото: Глас Подриња


Теме предавања су биле: Клинички аспекти остеопорозе и суплементација у циљу смањења ризика за настајање остеопорозе, Репродуктивно здравље жена и Имунолошки поремећаји и последице инфекције ковид 19 код невакцинисаних особа.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa