Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
АНИ „ХАЈДУК СТАНКО“

ДЕЦЕНИЈА НА СЦЕНИ

У недељу, 25. децембра, са почетком у 19.30 часова, на Великој сцени Шабачког позоришта одржан годишњи концерт. Први, Омладински и Дечји ансамбл извели дванаест кореографија Биљане Рељић, Бранка Марковића, Драгомира Вуковића, Милана Вујиновића, Добривоја Путника и Ивана Ганева
Десет година су на фолклорној сцени, како код нас тако и у свету. За њима су бројни наступи, гостовања на фестивалима, али и истрајан рад, труд и љубав према игри и песми. АНИ „Хајдук Станко“ у недељу је, по ко зна који пут, показао да су младост, лепота, традиција оно што овај народ чине посебним. Људи из овог ансамбла се труде годинама уназад да сачувају и од заборава истргну игре и композиције које су део традиције овога народа. Тако је на јубиларном концерту изведена и народна песма „Сунце јарко не сијаш једнако“, један од три, коју је руски композитор Петар Илич Чајковски укомпоновао у свој „Словенски марш“. Ову композицију, као и песму „Чува Мара стотину оваца“, уз пратњу Народног оркестра извела је Анета Бијуклић.
Концерт је отворен „Играма из Мачве“ и херцеговачком Поскочицом „Линђо“ коју је извео Први ансамбл. Најмлађи, Припремни дечји ансамбл, извео је „Сплет игара из Западне Србије“. Први дечји ансамбл извео је „Колаж игара из Шумадије“, а Омладински „Игре из околине Лесковца“. „Игре са Пелистара“, „Колаж игара из Србије“, „Влашке игре“, „Шопску свиту“ извео је Први ансамбл. Ветерански састав, тј. састав играча које је живот одвео на другу страну, представио се „Играма из Шумадије“. Председник друштва Милош Тојић уз пратњу Народног оркестра извео је песму „У Призрену зелена јабука“. Солисти ансамбла Јелена Поповић и Александар Андрић одиграли су „Циганске љубавне игре из Баната“. Одсвирано је и „Грделичко коло“, а за крај „Врањанска свита“ загрејала је дланове публике који су уз овације испратили полет, младост и лепоту.
- Ја сам узбуђен као и на почетку оснивања „Хајдук Станка“. Десет година је прошло, а ми смо све млађи и млађи, лепши и лепши. Све је више и више енергије и све боље и боље играмо. То показује учешће на бројним манифестацијама и фестивалима широм Европе ““ рекао је Милош Тојић, председник АНИ „Хајдук Станко“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa