Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ШАБАЦ

Дечија права

Деца имају право да буду упозната са својим правима. Нико нема право да децу дискриминише на основу пола, расе, језика, вере, националног или етничког порекла. Деца са инвалидитетом и другим сметњама у развоју, имају право на посебну негу
Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, која је усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација, 20. новембра, 1989. године. Конвенција о правим детета каже да је дете свако људско биће које још није пунолетно. Конвенција предвиђа четири категорије права: право на обезебеђење, заштиту, партиципацију и превенцију.

Деца имају право да буду упозната са својим правима. Нико нема право да децу дискриминише на основу пола, расе, језика, вере, националног или етничког порекла. Деца са инвалидитетом и другим сметњама у развоју, имају право на посебну негу.

Обезебеђење садржи право на живот, раст и развој, право сваког детета да има одређено лично име, држављанство, право детета да зна ко су му родитељи и да се родитељи старају о њему, право на образовање, здравствену заштиту. Из овог права простиче и најбољи интерес детета а то је да га одгајају његови родитељи и да се родитељи старају о свом детету, осим уколико то право није угрожено неадекватним родитељским старањем. Заштита подразумева право на заштиту од сваке физичке, сексуалне и психолошке експлоатације детета и заштиту од насиља. Партиципација подразумева грађанско право и слободу детета као активног учесника, да се чује његово мишљење о свим питањима која га се тичу, у складу са његовим годинама и зрелошћу.

Право детета је у међусобној корелацији са обавезама и дужности родитеља а то значи да оно што представља дужност и обевезу родитеља јесте уједно и право детета.

У свом свакодневном раду и пракси, у оквиру Службе за заштиту деце и младих, сведоци смо честих ситуација у којима су основна права детета угрожена, Фото: "Глас Подриња"


У свом свакодневном раду и пракси, у оквиру Службе за заштиту деце и младих, сведоци смо честих ситуација у којима су основна права детета угрожена и то од стране родитеља, других чланова породице или социјалног окружења. Задатак и обавеза органа старатељства је да у свакој таквој ситуацији заштити права и најбољи интерес детета, који подразумева предузимање мера и законских овлашћења, у односу према детету али и према родитељима, како би се заштитило свако дете, чија су права угрожена а родитељима и породици пружила подршка у циљу превазилажења насталих проблема.

Мал. деца су често жртве породичног или вршњачког насиља, често су у конфликту лојалност између својих родитеља, који су у поступку развода брака или постаразводне кризе. У тим ситуацијама, мал. деца често доживљавај емотивне и психолошке кризе, што се често рефлектује на њихово бунтовно понашање у школи, породици или социјалном окружењу.

Сваки родитељ треба да поштује потребе свог детета али и своје личне потребе, да ствара сигурно и безбедно окружење у коме се дете осећа сигурно, заштићено и вољено. Потребно је да родитељ покаже спремност да чује своје дете и на тај начин створи однос поверења са дететом као и да истиче оно што је добро код детета. Потребно је да родитељи постављају правила у оквиру своје породице, у договору са децом и осталим члановима породице и јасно дефинишу шта је прихватљиво понашање а шта није. Родитељи треба да избегавају увреде, понижавање, омаловажавање и физичко кажњавање детета. Васпитање засновано на кажњавању, страху и насиљу производи насиље и страх код детета, које дете рефлектује и на однос, према себи и према другима, често и током читавог свог живота.

Васпитање засновано на љубави, поштовању и поверењу, немерљив је улог који родитељ даје свом детету и ствара основ за здрав развој личности. Добра породица ће нам омогућити да боље познајемо себе, да кроз живот идемо самостално и храбро, пружајући себи простор за раст, истовремено дозвољавајући и другима да се развијају.

Једна лепа и мудра изрека каже „оно што дотакнеш љубављу, љубав постаје“. Покажите свом детету да га волите, искрено и безусловно, сваки дан и тако ће вам дете и узвратити.
(У тексту коришћени делови Конвенције о дечјим правима)
Весна Димитријевић дипл. педагог, породични саветник, супервизор Службе за заштитудеце и младих

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa