Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Боксери са варним навијачима: Ђока Лукић, Јовица Ракић, Зоран Станковић, Шуга, Јагер, Јанчика, Паће, Ракин, Марика, Тишма, Пућа  (стоје); Курсула, Тика, Сич, Радовић (чуче); Савић (у лежећем положају), Фото: Приватна архива

Боксери са варним навијачима: Ђока Лукић, Јовица Ракић, Зоран Станковић, Шуга, Јагер, Јанчика, Паће, Ракин, Марика, Тишма, Пућа (стоје); Курсула, Тика, Сич, Радовић (чуче); Савић (у лежећем положају), Фото: Приватна архива

У РИНГУ ПРОТИВ ЗАБОРАВА

Нови Сад однео нови сан

Милан Лазић није дуго био тренер шабачке Мачве, већ почетком 1953. напустио је екипу, али је у том кратком временском интервалу урадио много на опоравку клуба и стварању нове екипе која ће се изнова приближити сну пласмана у Прву лигу.

Шапчани, под именом Раднички, предвођени новим тренерима, Стевом Стојићевићем и Божом Тишмом, на здравим основама освајају у сезони 1953/54. убедљиво титулу у Београдском подавезу, те тако стичу право учешћа у дуелима за шампиона Србије. О снази Радничког говори и победа у пријатељском мечу почетком 1954 када је земунско Јединство, члан савезног ранга, поражено у Шапцу 15:3, а лист „Спорт“ је донео наслов Катастрофа члана савезне лиге у Шапцу. Победио је Шабац 15:3. Само је Лазаревић савладао Беливуковића, док је Трајковић извојевао реми против Сурића, док су преосталих осам мечева решили у своју корсит боксери Радничког: Тадин је победио Милићевића, Ченгић Халијевског, Ивановић Жутића, Лукић Никифоровића, Радовић Михаиловића, Поповић Грбића, а Срдановић Ранковића. Ченгић, Лукић и Поповић су победили техничким нокаутима. Овом високом победом Раднички је показао да спада међу најјаче екипе у земљи и да може достојно да се бори са свим клубовима . Његова врло уједначена и солидна екипа, у којој су сви чланови били врло добри, показала је солидно занње и у свему надиграла екипу Јединства, истиче се у тиражном спортском дневнику.

Пораз Ракиног после година победа
Тешко је говорити о кључном тренутку за неуспех у дуелима против Војводине, посебно када говоримо о већ тада изузетном и организованом клубу. Свакако Раднички није био фаворит, међутим оно по чему се истиче двомеч, посебно први дуел у Новом Саду био је пораз Мила Поповића Ракиног, свеармисјког шампиона из 1950. коме је то био први неуспех после три године. У Новом Саду је било 12:8, у Шапцу 11:9 за Новосађане.


У првој фази борбе за шампиона Србије шабачки клуб су очекивали мечеви против Динама из Панчева и Радничког из Ниша. Две од три екипе настављају такмичење по куп систему. Два ремија против Динама (10:10) и пораз у Нишу 13:7, ставили су Раднички пред императив победе против имењака.

Летњу башту Среског синдикалног већа испунило је 2.000 навијача. Почело је ремијем Тадина и Кадријевића, а потом је Дервишевића нокаутирао Љубомировић. Јанчикић је врато егал савладавши Стаменковића. Беловуковић је без борбе освојио бодове, јер је члан Нишлија Лимановић пребацио тежину. Лукић Рокица је захваљујући савезном рангу узео бодове без борбе против Шаревића, да би и кључне бодове за победу остварио Радовић против Вељковића техничким нокаутом за славље навијача. Бодове су до краја освојили Сурић и Поповић победама над Шегом и Трубарцем. Савић и Срдановић своје мечеве изгубили од Милосављевића и Стефановића. Укупни резултат је био 13:7.

Илија Лукић Рокица са тренером, Фото: Приватна архива


Победа је Радничком обезбедила друго место и пласман у нокаут фазу. Први противник у борби за савезни ранг била је Будућност из Подгорице (ондашњег Титограда). За место у сали Каснине тражила се карта више. Црногорци су представљали велики изазов, али за који су Шапчани, испоставило се, били више него спремни. Илић је боксовао неодлучено против Јанковића, Стоичевић је изгубио техничким нокаутом од Радуновића (једног од четири боскера Будућности под тим именом), док је Беловуковић показао више од Чубриновића. Вукчевић је савладао у четвртој борби дана победио боксера Радничког Милановића, али је потом уследио низ од шест победа домаћих. Четири од шест мечева је завршено већ у првој или другој рунди. Само су Маркуш против Јагеровића и Бошковић против Савића издржали све три рунде. Ривали Лукића и Срдановића, Бошковић 1 и Радуновић 1 дисквалификовани су у другој рунди, док је Радовић савладао Радуновића 2 након дисквалификације члана Будућности још у првој рунди. Тешкаш Гајић је у првој рунди приморао судију да прогласи крај обарајући на под неколико пута Радуновића 3.

Бокс никада није ни губио на популарности у Шапцу, а средином педесетих, када су фудбалери Мачве напустили највиши ранг можда је био и најпопуалрнији спорт у граду. Неколико хиљада навијача сањало је елиту, међутим....

Уследио је тријумф против Будућности и у Подгорици, дупла победе над Железничаром из Марибора, убедљив тријумф и задовољавајући реми против осијечке Младости, те је преостао још један корак до Прве лиге, мечеви против Војводине. Нажалост Војводина је за нијансу боља у оба окршаја и још једном је сан остао недосањан.
Поново је морао од зонског ранга клуб, одлазе најбољи боксери међу прволигаше, финансијска ситуација је критична и све изгледа као deja vu из 1950.
Д. Благојевић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa