Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Дан Михаила Ђурића у Шапцу

У окриљу великана

„Желели смо да стручној и широј јавности приближимо изузетну личност, Михаила Ђурића. Иза њега је остала брилијанта академска каријера, 12 томова књига из области филозофије, социологије и образац јавног деловања, базиран на јединству мишљења, деловања и говора“, рекао је професор др Јовица Тркуља
У организацији града Шапца, Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке, у знак сећања на филозофа и професора Правног факултета у Београду, Михаила Ђурића, одржана је манифестација „Дан Михаила Ђурића“.

Пре званичног отварања Манифестације приређен је пријем у Градској кући за еминентне стручњаке, учеснике научног окупљања. Пријему су присуствовали председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, члан Градског већа за образовање Бојан Дамњановић и члан Градског већа за културу и информисање Мирољуб Мијушковић, и директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

-Дани Михаила Ђурића су прилика да се ода признање великом Шапчанину. Волимо да кажемо да су из Шапца потекли бројни умни људи и на то смо веома поносни. Михаило Ђурић је признање стекао изван родног града, али га се Шапчани радо сећају, као и његових научних дела - рекао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

Након сусрета у Градској кући у Сали Шабачке гимназије проф. др Драган Стојановић одржао је предавање „Михаило Ђурић као професор“, а присутнима су се обратили проф. др Јовица Тркуља и проф. Верољуб Илић.

Фото: Глас Подриња


- На једном од предавања истакнуто је како је Михаило Ђурић учитељ Србије, и заиста, он то јесте. Не само Србије, него и српске друштвене науке и народа. Како се орјентисати у сложеном свету препуном неприлика. Људи попут професора Ђурића су попут светионика. Његова дела остаће записана у науци заувек -изјавио је професор Данило Баста и редовни члан САНУ.

Библиотека шабачка била је домаћин научног скупа на ком су професор др Драган Стојановић, професор др Јовица Тркуља и др Борис Милосављевић разговарали о зборнику „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)“.

-Град Шабац је један од градова из којих потиче највише великана, а истовремено припада и малој групи градова који се труде да одуже дуг својим великанима. Међу њима је професор Михаило Ђурић, а идеја о данима у његову част потекла је управо из Шапца. Идеја о манифестацији преточена је у дело и траје већ седам година - истакао је професор др Јовица Тркуља нагласивши да су записи са научних скупова у протеклих пет година сабрани у зборник „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)“.

-Желели смо да стручној и широј јавности приближимо изузетну личност, Михаила Ђурића. Иза њега је остала брилијанта академска каријера, 12 томова књига из области филозофије, социологије и образац јавног деловања, базиран на једниству мишљења, деловања и говора. Редак и драгоцен, те смо кроз Манифестацију и књигу покушали да приближимо генерацијама које долазе - закључио је проф. др Тркуља захваливши се граду на истрајавању и спајању САНУ, Правног факултета и стручне и шире јавности.
M. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa