Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Шабачке узданице: М. Суботић и Б. Лагунџић (фото: КСС Н. Радовић)

Шабачке узданице: М. Суботић и Б. Лагунџић (фото: КСС Н. Радовић)

КАЈАК: ПРЕдОЛИМПИЈСКА ГОДИНА

Снови о Паризу

Континуитет од Лондона. У Рију освојена медаља. Представници на води и у стручном штабу. Лагунџић и Суботић најозбиљнији кандидати. Светско првенство прилика за добијање квота
Кајак у Шапцу баштини дугу и успешну традицију, а једини је спорт који је Шапцу дао представнике на претходне три Олимпијске игре. Александар Алексић је веслао у четверцу на 1.000 метара на Играма у Лондону. Предводио их је Мирослав Алексић. Четири године касније су наступали Дејан Пајић у једноседу на 1.000 метара, Небојша Грујић у двоседу на 200 метара, односно Миленко Зорић у двоседу на 1.000 метара који је изборио и сребрну медаљу. У стручном штабу су били Мирослав Алексић, тренер другог двојца на планети и Урош Павловић. На надметању у Токију, Милан Ђенадић је био у стручном штабу репрезентације. До последњег нивоа квалификација стигао је и Михаило Суботић, али није успео у последњем кораку ка Играма.

Тренер у репрезентацији: У. Павловић (фото: КСС Н. Радовић)


Павловић и Ђенадић су и данас у избору тренерског тима селектора, а реалне шансе да осим Србије представљају и Шабац у Паризу 2024. године имају Бранко Лагунџић и Михаило Суботић.

Тестирање млађих
Париз је превише близу за младе кајакаше Зорке, међутим и они су крајем претходне године тестирани за млађе репрезентативне категорије. У Сенти су могућности показали: Вељко Довраговић (2003), Лука Мањенчић (2004), Лука Трнавчевић (2005 - кану), Јана Гојковић (2005), Катарина Кецман (2006), Јаков Петровић (2006), Ђурађ Вукашиновић (2006), Стева Радосављевић (2006), Александар Петковски (2007), Страхиња Пантић (2008), Матеја Вукашиновић (2008), Софија Ђенадић (2008) и Андреа Вукашиновић (2009). На њих чекају: Лос Анђелес, Бризбејн...


-Очекујем да Бранко и Михаило озбиљно конкуришу за посаде двојца и четверца на 500 метара који су у олимпијском програму. Ту су им највеће шансе, а свакако ће пружити максимум да се наметну и изненаде и у једноседима на 1.000 метара – истиче тренер Урош Павловић и додаје да тек следи избор састава посада.

-Постоји више солуција, могућности и стручни штаб ће донети одлуку о саставу вишечланих посада. Један чамац мора функционисати као тим, где су индивидуалне перформансе наравно важне, али је потребно и успоставити сарадању квалитета како би резултат био максималан.

Квартет из Минхена: Суботић други, Лагунџић четврти (фото: КСС Н. Радовић)


Светско првенство овог лета најважније је такмичење у години и прилика за избијање квота, а у наредној години ће бити органозоване доквалификације. У кајаку такмичари обезбеђују квоте за национални савез који бира за њих оне у најбољој форми, односно посади која избори квоту није гарантован наступ на Играма уколико не потврде да су у најбољој форми.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa