Инфо

2. фебруар 2023.2. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

Свака цигарета смета

Прилика је да подсетимо наше суграђане да је најчешћи узрок болести употреба дувана и дуванских производа. Према истраживању спроведеном 2019. године у Србији 31,9 одсто становништва старијег од 15 година користи дуван и дуванске производе, а више од 15 одсто њих пуши више од 20 цигарета дневно
Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона људи, а од тога најмање милион непушача, због изложености дуванском диму. Ове податке изнео је Завод за јавно здравље Шабац на Национални дан без дувана, који се обележава 31. јануара, ове године под слоганом „Свака цигарета смета“.

Овим поводом Завод је, заједно са Црвеним Крстом Шабац, у Тржном центру „Рода“ организовао акцију у којој су сваком посетиоцу који је био спреман да се одрекне једне цигарете, у замену давали јабуку.

-Прилика је да подсетимо наше суграђане да је најчешћи узрок болести употреба дувана и дуванских производа. Према истраживању спроведеном 2019. године у Србији 31,9 одсто становништва старијег од 15 година користи дуван и дуванске производе, а више од 15 одсто њих пуши више од 20 цигарета дневно. Мере контроле дувана, које се примењују у свету и код нас, довеле су до смањења употребе цигарета, али су се појавили нови изазови, нарочито међу младима, а то је употреба електронских цигарета. Електронске цигарете су због свог атрактивног изгледа интересантне младима.

Европско истраживање о употреби психоактивних супстанци међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији показало је да 17,7 одсто ових ученика је бар једном пробало електронску цигарету. Чак 70 одсто њих је почело употребу електронских цигарета из радозналости, а само 18 одсто зна да се у овим цигаретама налазе никотински производи, навела је Жељка Нинковић, шеф одељења за промоцију здравља ЗЗЈЗ Шабац.

Бесплатна телефонска линија
Институт за јавно здравље Србије отворио је бесплатну телефонску линију, која ради сваког радног дана од 11.00 до 14.00 часова, намењену свима који желе да оставе дуван, као и онима који су га оставили да истрају у тој одлуци. Позивањем броја 080 020 0002 могу се довити савети и одговори на сва питања која грађане интересују у вези са овом темом.


Нинковићева је подсетила да је употреба дуванских производа штетна не само за оне који их користе, него и за све који су у њиховој непосредној близини.

-Не постоји безбедна количина дуванског дима. Свака количина дуванског дима је штетна по здравље. Због тога апелујемо на наше суграђане да оставе дуван, рекла је Жељка Нинковић.

Фото: "Глас Подриња"


-Црвени крст сваке године обележава овај дан. Према последњим подацима, 27 одсто становништва користи цигарете. Желимо овом акцијом да утичемо на смањење тог процента, а уједно и да нас млади виде и схвате да не треба да крену тим путем, како би дуже живели, рекао је Славко Радовановић из Црвеног крста.

Гордана Грозданић, менаџер ТЦ “Рода“ истакла је да “Меркатор С“, као друштвено одговорна компанија подржава све акције оваквог типа и има добру сарадњу са ЗЗЈЗ Шабац.
М.М.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa