Инфо

2. фебруар 2023.2. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Чланови Савета за безбедност саобраћаја посетили ОШ „Николај Велимировић“

„Пажљивкова смотра“ у шабачким школама и вртићима

Трећу годину заредом у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја шабачки Савет реализује ту манифестацију која се одржава на нивоу целе државе
У оквиру прва фазе „Пажљивкове смотре“ чланови Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца, који тај пројекат реализују са Агенцијом за безбедност саобраћаја, посетили су у уторак ОШ „Николај Велимировић“ у Шапцу. Ове године, све школе и вртићи са територије града учествују у реализацији тог националног пројекта, а у Шапцу ће се надметати близу 3.400 предшколаца и школараца.

Чланица Савета за безбедност саобраћаја града Шапца Сандра Мићић навелаје да трећу годину заредом у сарадњи са Агенцијом реализују ту манифестацију која се одржава на нивоу целе државе.

Фото: "Глас Подриња"


-Овог пута смо успели да направимо највећи обухват деце предшколског и млађег школског узраста, односно првог и другог разреда основне школе. На територији целог града и околине деца се сусрећу са сажимањем свих знања која имају и која су стекла у току циклуса образовања на тему безбедности у саобраћају. Такмичење није примарни циљ ове смотре, већ да сагледамо све што су деца до сада научила и шта треба још да савладају да се безбедно понашају у саобраћају- рекла је Мићићева.
Ученице другог разреда Наталија Ђурић и Петра Јоцковић учествовале су на смотри и прошле године, а своја знања ће проширити и обновити и на овогодишњој.

-Научила сам како треба да безбедно прелазимо улицу, да пазимо на семафору, да морамо кад је ноћ да носимо опрему која светли да би нас возачи видели, када нема коловоза да се крећемо левом страном, ако нас има више у колони, једно из другог- истакла је Наталија, док је Петра подсетила да на пешачком прелазу треба стати, погледати лево- десно, па опет лево и онда полако кренути на другу страну улице.
-Ако се случајно промени светло у црвено, не треба да се вратимо, треба само мало бржим темпом да пређемо улицу. У колима треба да будемо на задњем седишту, да се вежемо и будемо мирни- нагласила је Петра.

Директор ОШ „Николај Велимировић“ Ненад Јовић похвалио је пројекат Агенције и Савета и његов значај за едукацију деце. Школа је добила и захвалницу за учешће у манифестацији.

Фото: "Глас Подриња"


-Прошле године смо били изабрани међу шест школа са територије града да учествујемо у овој смотри. Ове године се организује у свим школама. Ми смо једна од градских школа где се реализује ово надметање и око 250 ученика, заједно са издвојеним школским јединицама, научило је основе о саобраћају и прописима понашања, што је циљ едукације саме деце- рекао је Јовић.

„Пажљивкова смотра“ је пројекат на тему безбедности саобраћаја чији је циљ развој и унапређење саобраћајног образовања и васпитања деце, а посебно унапређење знања и ставова о безбедном учешћу деце у саобраћају. Деца ће се надметати у четири фазе: школска, општинска, регионална и републичка смотра. Прошле године, ученици ОШ „Јанко Веселиновић“ из Шапца били су прваци државе у показаном знању.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa