Инфо

2. фебруар 2023.2. феб 2023.
Издаја уместо захвалности
НОВА КЊИГА ДРАГАНА С. ФИЛИПОВИЋА: РАТ У СЛОВЕНИЈИ

Издаја уместо захвалности

„Без речи оптужбе, докуметована истина. Зато је драгоцена – и као документ и као литература“
Недавно је из штампе је изашла најновија књига књижевника Драгана С. Филиповића “Рат у Словенији”, као својеврсна допуна причама из претходне три књиге: “Војникова бресква”, “Комад таина” и “Белег од бајонета”, збирно објављење као трилогија “Војникова бресква”.

- Највише истраживачког рада по архивима и документарној грађи, разговорима и сећањима непосредног учесника у ратним збивањима на граници СФРЈ (Словеније) и Италије у лето 1991. године, Радомана Ђерковића, и писања, уложио сам у ову публикацију. Да ли је вредело, показаће, као и увек, читаоци и време, каже Драган С. Фиолиповић, који се више од пола века бави писањем приповедака са тематиком страдања народа овог краја затираног у настојању хорди непријатеља да униште Србију и српство.

Књига представља сведочење Радомана Ђерковића, високог југословенског функционера, о ратним догађањима на граници Италије и Југославије у јулу 1991, о страдању војника ЈНА и југословенских цариника од стране словеначке ТО, о отпору и борби до последњег даха и метка, као и разумевању италијанских цариника, карабињера и војника.

- Упркос труду аутора Филиповића, само књижевна обрада тог извештаја, тог - у суштини - по данима и сатима, по многобројним догађањима, комплетног сећања, не би била довољна за књижевну сторију. Филиповић је, свестан тога, заронио у архивску грађу и забележио време када је Словенија, захваљујући српској војсци и њеним жртвама, постала део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца... Све то, без речи оптужбе, само документованом истином, основна је садржина књиге „Рату Словенији“. И зато је драгоцена – и као документ и као литература. За време. За историју, истиче рецензент књиге Драгослав Мићић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa