Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
О ФУНКЦИОНИСАЊУ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У ТОКУ ПРОТЕКЛЕ ГОДИНЕ

Недовољни просторни капацитети

Крајем прошле седмице, на редовној седници Општинског већа, разматран је Извештај о раду Центра за социјални рад за протеклу, као и план ове установе за текућу годину.

Директорка Зорица Савић истакла је да је Центар за социјални рад половином 2022.години, након добијања сагласности од надлежног министарства за пријем радника на управо-правним пословима, коначно запослио дипломираног правника, те да је овај проблем датирао још од 2017.године и у значајној мери отежавао функционисање социјалне установе. Центар сада има попуњене све позиције, и што се броја запослених тиче ради пуним капацитетом, по правилнику о организацији и систематизацији радних места. Међутим, оно што тренутно отежава функционисање ове установе јесте недостатак просторних капацитета.

–Фале нам најмање две канцеларије и то за архиву, јер немамо више простора за складиштење предмета који одлазе у пасиву. Ти предмети нам буквално стоје по столовима и поду канцеларије, што апсолутно није у складу са законом, јер је реч о поверљивим предметима који би морали да буду одложени у ормарима- појаснила је Савић.

Још већи проблем недостатка просторних капацитета јавља се приликом сусрета деце и родитеља са којима не живе у контролисаним условима. Судови све чешће изричу ову меру, што Центру ствара додатне проблеме у функционисању.

–Ми немамо простор за организовање виђања деце са тим родитељима, већ се то дешава у нашим канцеларијама, што ствара проблем у раду водитеља случаја јер се губи време, а деца свакако не би требала да буду у службеним канцеларијама и по ходњицима где странке чекају, слушају шта се прича и то најпре није по закону, нити је у реду. Не би ни требало нити смело тако да се ради- закључила је директорка.

На потребу што хитнијег изналажења адекватног простора за ову намену указала је и чланица већа Радмила Пимић и додала да је, поред свих проблема са којима се такве породице суочавају, неприкладно да деца буду у ходњику са родитељима.

–Не знам какви су наши капацитети и могућности, не знам шта се налази у горњем делу, на спрату Дома културе и да ли постоји могућност да се нека просторија специјално за то опреми. Јер, заиста је значајно да дете, када му дође или отац или мајка, да буду ипак у том тренутку, и поред непријатне ситуације, у неком пријатном окружењу. И о томе треба заиста озбиљно размишљати и донети решење- сматра Пимић.

Са том констатацијом сложио се и председник Општинског већа Душан Илинчић и додао да се размишља о реновирању и реконструкцији комплетног Дома културе где је смештен Центар за социјални рад, те да је то једна од опција за изналажење решења.

–Центар чак има и свој плац у Коцељеви, па би се можда могло ићи и у том правцу. Али, не бих причао ништа унапред. То ћемо још да видимо и размотримо. Знамо за тај проблем и имаћемо га у виду. Тражимо неко компелтније, целовитије решење- поручио је Илинчић.

МАЊЕ КОРИСНИКА, ВЕЋИ БРОЈ ПРИЈАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА
У 2022.години у Центру за социјални рад забележен је пад броја корисника услуга. На евиденцији је било 1.102 активна корисника, што је за 56 мање у односу на 2021. Према речима директорке, имајући у виду пад укупног броја становника по последњем попису, не чуди ни смањење броја корисника услуга ове установе.

Начелник надлежног општинског одељења Миодраг Тадић разлог за смањење броја корисника проналази и у примени базе података социјалне карте у којој се јасно види који корисници остварују право на социјалну помоћ. Са друге стране, број пријава породичног насиља је у порасту. Њих је у току прошле године било 71, 16 више него у току 2021.

–Од тог броја 66 су се односиле на пунолетне особе, а пет пријава на децу, дакле деца су била жртве насиља. Најчешћи починиоци насиља јесу брачни и ванбрачни партнери, син или ћерка, браћа и сестре и на крају родитељи. Што се тиче пријава за децу имали смо три случаја физичког насиља, једна пријава емоционалног и једна сексуалног насиља. Од те три пријаве физичког насиља двоје деце је измештено у хранитељску породицу и против родитеља је покренут кривични поступак који је још увек у току. Што се тиче сексуалног насиља, такође је дете издвојено из своје биолошке породице у хранитељску и судски поступак је на самом крају- рекла је Зорица Савић.

Она је додала да се породично насиље углавном огледа у физичком насиљу, али да у смислу озбиљнијих последица по жртву није било тежих облика.

-Међутим, сваки контакт уз претњу или вређање је недопустиво, а породично насиље је у нашем друштву све присутније- закључила је директорка Центра за социјални рад.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa