Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У оквиру прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина 2014 - 2020

Завршница пројекта за побољшање запошљивости рањивих група у Богатићу

Циљ је повећање могућности за запошљавање људи из рањивих група у прекограничној области кроз обуке из области социјалне заштите, менаџмента у социјалној економији и социјалној пољопривреди
Завршна конференција пројекта „Побољшање запошљивости особа из рањивих група пружањем нових знања и вештина“ финансираног у оквиру Другог позива за подношење предлога пројеката ИПА програма прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина 2014- 2020 одржана је у понедељак у свечаној сали општине Богатић. Циљ је повећање могућности за запошљавање људи из рањивих група у прекограничној области кроз обуке из области социјалне заштите, менаџмента у социјалној економији и социјалној пољопривреди. Пројекат суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента предприступне помоћи IPA II. Буџет пројекта износи 220.334 евра, од чега је Европска унија издвојила 177.284 евра, док је остатак средстава обезбедио Caritas Италија.

Сарадња за бољу будућност
Caritas Шабац је носилац пројекта у сарадњи са Општином Богатић из Србије, а партнери су из Босне и Херцеговине ProRehа и Социјално- едукативни центар (СЕЦ) из Бањалуке. Богатић је као општина лидер у пружању услуга из домена социјалне заштите сразмерно својој величини, те је зато изабран за домаћина сусрета. Захваљујући предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Авлија одрживог развоја“ људи из осетљиве категорије становништва почели су нови живот.

-Са овим пројектом отишли смо корак напред. Његов превасходни значај је унапређење запошљивости људи из рањивих група у прекограничној области. Повезивањем са нашим пријатељима из Босне и Херцеговине увидели смо да има много више ствари које нас повезују него деле, а то су заједнички циљеви, да градимо бољу будућност за све и боље место за живот. Са друге стране, кроз неформално образовање и краткорочне, али ефикасне обуке, увидели смо да можемо оснажити људе у прекопограничном подручју и повећати могућности за њихово запошљавање управо кроз ове обуке из важних области попут социјалне заштите, менаџмента у социјалној економији и социјалној пољопривреди. Веома смо захвални, јер је Европска унија препознала важност и циљеве пројекта, које смо ми уз наше партнере успешно спровели за ове две године колико траје његова реализација- истакао је председник Општине Богатић Милан Дамњановић на почетку, обраћајући се присутнима.

Фото: "Глас Подриња"


Директор Caritas-a Шабац Мирољуб Николић рекао је да је циљ да се повежу са партнерима из Босне и заједно креирају нове могућности.

Након обуке добили запослење
-Имали смо јако добар однос, четири прекогранична састанка, партнери су долазили код нас, ми смо били у БиХ, имали смо конференције са стране и, што је најважније, организовали смо 18 обука за 360 особа у прекограничном подручју, по 180 у Србији и у БиХ. Од тих 360, 120 је било особа са инвалидитетом. Посебан значај пројекта је што се одређен и немали број људи који су прошли обуке запослио. Организовали смо обуке у три сегмента, области социјалне заштите, менаџменту у социјалној економији и пољопривреди. Заједно са партнерима смо увидели значај неформалног образовања и кратких обука које људима дају инструмент да могу лакше да се запосле- навео је Николић.

Ведад Вајзовић из ProRehе истакао је да су у склопу пројекта остварени значајни резултати, те да је велики број особа са инвалидитетом и припадника других маргинализованих група оспособљен, припремљен и интегрисан на неки начин, како на отворено тржиште рада, тако и у оквиру различитих радионица које се спроводе у склопу редовних активности.

Полазници су добили сертификате о положеној обуци, а онима који су добили уговоре о раду у различитим организацијама овом приликом су уручени уговори. Завршној конференцији присуствовали су и партнери из Босне и Херцеговине, Хрватске, представници Европске уније и остали сарадници на пројекту.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa